Hopp til innhold

Gijón

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gijón

Flagg

Våpen

Kart over Gijón

LandSpanias flagg Spania
RegionAsturias’ flagg Asturias
Ligger vedCantabrian Sea
Adm. senterGijón
Postnummer33201–33213
Areal181,6 km²
Befolkning277 559 (2011)
Bef.tetthet1 528,41 innb./km²
Antall husholdninger122 519
Høyde o.h.10 meter
Nettsidewww.gijon.es
Posisjonskart
Gijón ligger i Spania
Gijón
Gijón
Gijón (Spania)
Kart
Gijón
43°31′46″N 5°40′38″V

Gijón (asturiansk: Xixón) er en kystindustriby nordvest i Spania. Gijón er den største byen i den autonome regionen Asturias, men hovedstaden er den noe mindre Oviedo.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gijón har lenge vært bebodd, men de første tegn til avansert sivilisasjon i området var romersk bosetning. Det er funnet et romersk bad i Gijón, noe som vitner om at det må ha vært et tettsted der.[1] En villa og et fort fra romertiden er også funnet, men det antas at fortet stammer fra asturierne, et folk som fredlig tok over romerske skikker.[2] Det er ikke funnet skriftlige kilder som kan belyse byen.

Det er funnet få tegn til både vestgotere og maurere, men det er sannsynlig at de var der. Den maurerske lederen Munuza gjorde Gijón om til hovedstad for de transkantabriske områdene i 713, men ble kastet ut allerede mellom 718 og 722 av Pelagius av Asturias. Gijón ble dermed inkludert i kongeriket Asturias. Fra denne tiden av mister området stadig betydning, og under dynastiske feider ble byen svidd ned og fraflyttet.

Gijón startet å vokse frem igjen som resultat av økt fiskehandel og næringsmiddelshandel i det 14. og 15. århundre. Deretter fortsatte byen utviklingen i enda større grad, og fikk etterhvert etter kongelig dekret en havn som kunne ta imot skip som reiste til og fra koloniene i Amerika.

På 1700-tallet ble Gijón sterkt preget av kriger, men under den industrielle revolusjonen ble Gijón en viktig kullby, og havnen ble videre utviklet igjen. Med industrien og det påfølgende økonomiske oppsvinget kom søppeltømming, elektrisk gatelys og flere andre moderniseringer. Også stålindustri tok seg opp i denne perioden. Under den spanske borgerkrigen var Gijón på republikanernes side, men kom relativt pent fra det. På slutten av århundret skiftet Gijón fra fokus på industri til turisme, og fikk renset opp parkene og strendene sine.

Klima[rediger | rediger kilde]

Klimaet er typisk maritimt klima, med relativt jevn temperatur over frysepunktet, sjelden under 4 plussgrader, om vinteren og rundt 20 grader om sommeren. Regnet er konstant med noe mindre regn i sommermånedene, men særlig november som regntung. Snø kan forekomme, men den legger seg sjelden.

Transport[rediger | rediger kilde]

Asturias flyplass ligger omtrent 4 mil fra sentrum av Gijón. Gijón har fortsatt en svært velutviklet havn, og det er fergevirksomhet til Nantes. Det planlegges også fergevirksomhet til Cork og Portsmouth.

Kultur og sport[rediger | rediger kilde]

Gijón har flere museer, der særlig museet som huser de romerske badene ved Campo Valdés er det mest kjente. Gijón har også blitt kjent for sitt asturiske kjøkken. Real Sporting de Gijón S.A.D.. Ellers bedrives flere randidretter i spansk målestokk, som rulleskøytehockey, amerikansk fotball og baseball. Det finnes også skianlegg ikke langt fra Gijón.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]