Sandy Turnbull

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandy Turnbull
Alexander Turnbull
Født30. juli 1884Rediger på Wikidata
Hurlford, Skottland
Død3. mai 1917Rediger på Wikidata (32 år)
Arras, Frankrike
BeskjeftigelseFotballspiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland
Høyde170 cm
PosisjonSpiss
Ungdomsklubb
År Klubber
- Hurlford Thistle
Klubber
År Klubber Kamper (mål)
1902–1906​ Manchester City 110 (53)
1906–1915​ Manchester United 220 (90)
-​ Rochdale (gjestespiller)
-​ Clapton Orient (gjestespiller)

Alexander «Sandy» Turnbull (født 30. juli 1884, død 3. mai 1917) var en skotsk fotballspiller som spilte på Manchester City og Manchester United.

Han begynte i den lokale klubben Hurlford Thistle. Etter det dro han til Manchester City. I 1904 vant City FA-cupen og ble nummer to i serien. I 1905 ble en undersøkelse gjort av FA, og det viste seg at klubben hadde gjort seg skyldig i ulovlige utbetalinger til 17 av spillerne sine. Disse ble utestengt på livstid fra Manchester City og fra all fotball fram til 1907.

City innkalte til møte og inviterte andre klubber til å by på spillerne. Men Manchester United-manager Ernest Mangnall hadde alt gjort avtaler med flere av dem, til tross for protester fra andre klubber. Tre av overgangene ble godkjent. De andre spillerne som dro til United sammen med Turnbull var Billy Meredith, Herbert Burgess og Jimmy Bannister.

Disse spillerne hjalp Manchester United med å vinne ligaen for første gang. I 1909 vant United FA-cupfinalen og Turnbull ble matchvinner med kampens eneste mål mot Bristol City. Han vant ligaen igjen i 1911. Han spilte i alt 247 liga- og FA-cupkamper for Manchester United og scora totalt 101 mål.

I 1915 ble Turnbull og flere spillere fra både United og Liverpool FC utestengt etter kampfiksing. Liverpool spilte så dårlig i kampen de tapte 0–2, at bookmakerne nektet å utbetale premier til de som hadde spilt. Football League undersøkte saken, og de fant ut at flere spillere fra begge lag hadde sittet på en pub i Manchester og blitt enige om å fiske på resultatet.

Fire spillere fra hvert lag ble utestengt fra fotball på livet, inkludert den antatte hovedmannen Jack Sheldon, som hadde spilt for begge lagene. Men i 1918 ble dommen for syv av spillerne opphevet som takk for innsatsen i første verdenskrig. Sandy Turnbull opplevde ikke å få utestengelsen opphevet fordi han døde i kamphandlinger i Frankrike 3. mai 1917.

Han var gift og hadde fire barn.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]