Sandblåst/Gaustadvågen naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sandblåst/Gaustadvågen naturreservat
Verneformramsarområde, naturreservat
Vernetematrekkfugler, våtmark
Areal2,5
KommuneHustadvika
Opprettet1988

Sandblåst/Gaustadvågen naturreservat
62°59′10″N 7°16′16″Ø

Sandblåst/Gaustadvågen naturreservat er et naturreservat i Hustadvika kommune i Møre og Romsdal. Naturreservatet omfatter et sammenhengende estuar, det vil si en nesten innelukket fjordarm, eller elvedelta, med to større basseng der Sandblåstelva renner ut.

Reservatet ble opprettet i 1988 for å «ta vare på et viktig våtmarksområde». Det fikk i 1996 status som ramsarområde, på grunn av sin betydning for trekkfugler.

Verneområdet er fylkets mest distinkte estuar, og det berører flere ulike verneinteresser: botanikk, zoologi, landskap og kvartærgeologi. Det er store tidevannssoner og strandenger her, med stor og delvis unik artsriktdom. Svært stort antall fuglearter som hekker her, eller bruker området som rasteplass under fugletrekket. 22 fuglearter er av regional interesse, 23 av nasjonal interesse og 5 av internasjonal verdi. Under trekket bl.a. inntil 200 sangsvaner, 800 gressender av ulike arter, og inntil 2500 vadere.

Det er ferdselsforbud i området fra og med april, og til og med august. Det er et utkikkspunkt i reservatets østende, nær bilveg. Knarrashaugmyra naturreservat grenser inntil dette reservatet i sørøst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]