Samuel Adams

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Samuel Adams
SamuelAdamsLarge.jpeg
Født27. september 1722
Boston
Død2. oktober 1803 (81 år)
Boston
Gravlagt Granary Burying Ground
Far Samuel Adams sr.
Utdannet ved Harvard University
Beskjeftigelse Politiker, filosof
Parti Det demokratisk-republikanske parti
Nasjonalitet USA
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
Signatur
Samuel Adamss signatur

Samuel Adams, (født 27. september 1722 - død 2. oktober 1803 var amerikansk folkeleder og politiker. Han regnes som en av de som startet den amerikanske revolusjonen. Han hjalp å initiere og holde revolusjonenen levende. Han forente høye idealer med klok politikk og arbeidet iherdig med å omdanne de tretten koloniene i Britiske Amerika til en selvstendig nasjon.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Samuel Adams ble født i Boston. Faren var en rik bryggerieier og selv aktiv i politikken. Samuel Adams ble i 1736 tatt opp ved Harvard. Han fullførte sin grunnutdannelse i 1740 og tok magistergraden tre år senere med en oppgave som inneholdt tanker om koloniers politiske rettigheter.

Samuel Adams hadde lite sans for bryggeriet som han arvet og selskapet gikk konkurs. Han engasjerte seg i stedet aktivt i samfunnsspørsmål og som medlem i Caucus, en politisk organisasjon som holdt sine hemmelige møter i en taketasje, lærte han seg kunsten å drive politikk.

Adams sterke innflytelse over revolusjonen var hans dyktighet som forfatter. I 1764 skrev han om Bostons protester mot Storbritannias lovforslag om stempelloven. I 1765[når?] ble Adams valgt inn i Massachusetts koloniens forsamling og ble leder for den amerikanske opposisjonen mot den britiske regjeringen. I 1772 grunnla han i Boston en komité for å vekke den generelle opinionen. Adams fikk alle kolonier til å delta og gå til handling mot Kronen. I 1773 hjalp han til med å planlegge Teselskapet i Boston.

A statue on a pedestal of a man standing with his arms crossed. An inscription on the pedestal reads, "Samuel Adams, 1722–1803. A Patriot. He organized the Revolution and signed the Declaration of Independence." Behind the statue is a three story brick building with many windows.
Anne Whitneys bronse- og granittstatue, 1880, foran Faneuil Hall

Adams ble delegat til den første og andre kontinentalkongressen som kjempet for selvstendighet. Han var en av de Founding Fathers som undertegnet USAs uavhengighetserklæring. Adams sikret også aksept av Massachusetts forfatning 1788 selv om han i begynnelse motsatte seg den. Han var viseguvernør i Massachusetts 1789–1793 og deretter guvernør 1794–1797.

Samuel Adams var beslektet med den fremstående familien Adams og var søskenbarn til USAs andre president John Adams.