Samois

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Samois
Stiftet13. juni 1978
LandUSA
HovedkontorSan Francisco
IdeologiFeminisme
Opphørt1983

Samois var verdens første åpent lesbiske/feministiske SM-organisasjon. Organisasjonen eksisterte mellom juni 1978 og mai 1983 i San Francisco, USA.

Samois er mest kjent for boka Coming to Power – Writing and graphics on Lesbian S/M, som var en antologi med tekster om SM skrevet av medlemmene i organisasjonen. Boka kom ut i 1981. Den fikk mye oppmerksomhet, og den provoserte andre feministiske miljøer. Flere feministiske og lesbiske magasiner nektet å skrive om boka eller ta inn annonser for den, og enkelte feminist-bokhandler nektet rett og slett å ta den inn. Likevel solgte boka godt.

En tredel av denne boka ble gitt ut på dansk i 1988 under navnet SMerte rimer på hjerte – Om lesbiske og sadomasochisme.

I 1981 holdt Samois også den første Ms. Leather-konkurransen.

Organisasjonen ble sentral i de tidlige stadiene av de feministiske «sex-krigene» i USA mellom ekstreme feministiske porno- og SM-motstandere og kvinnelige sadomasochister. Samois mente at SM var forenlig med de feministiske verdiene og idealene, og var imot de generelle negative holdningene til SM som fantes i det feministiske miljøet.

Samois hentet navnet sitt fra boka Historien om O. Der er Samois navnet på stedet der den eneste kvinnelige Dominaen i boka bor, og hvor det foregår SM-aktivitet kun mellom kvinner.

Et av de mest kjente medlemmene i Samois er forfatteren og SM-aktivisten Pat Califia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]