Domina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En domina som poserer med sorte klær og pisk.
Flagg som symboliserer kvinnelig dominans (femdom).

En domina er en seksuelt dominant kvinne, som tar den dominante, autoritære rollen i sadomasochistiske aktiviteter. Dominaer er også ofte (seksuelle) sadister. Ordet kommer fra latin der det betyr herskerinne (tilsvarer det mannlige ordet dominus).

Grader av kontroll[rediger | rediger kilde]

Det er svært stor variasjon i hva slags aktiviteter dominaer liker og utfører. Det finnes svært mange grader av sadomasochisme og seksuell dominans og underkastelse, og Dominaer i likhet med andre sadomasochister har svært varierte interesser. Enkelt sagt er den dominante «sjefen» i et forhold.

Det varierer hvor mye hen er sjef og bestemmer. Noen dominaer liker å kontrollere den underdaniges liv ned til minste detalj, mens andre kontrollerer langt mindre, og nøyer seg med å ha aller siste ord når avgjørelser skal tas. Ekstreme grader av kontroll er mer vanlig i sadomasochistiske fantasier enn i virkelige SM-forhold. I tillegg til de ulike gradene av kontroll kommer grader av straff og SM-lek som erotisk spanking, bondage, ydmykelse og andre ting.

Stereotyper[rediger | rediger kilde]

Det er ingen regel at Dominaer nødvendigvis er svært dominerende personer i dagliglivet. De fleste Dominaer er i likhet med andre sadomasochister helt vanlige mennesker. Det finnes dominaer i alle typer yrker. Mange dominaer har familie og barn. Det er for øvrig ikke uvanlig at en dominant kvinne og en dominant mann danner par. Det trenger ikke nødvendigvis å bety at den ene av dem tar en underdanig rolle.

Mangel på dominaer[rediger | rediger kilde]

Mange underdanige menn klager på at det finnes for få dominante kvinner i forhold til tallet på underdanige menn. Dette stemmer til en viss grad, men ofte holder også dominaer en relativt lav profil for å unngå mas fra mer eller mindre underdanige menn. Dette stiller større krav til underdanige menn som er på jakt etter en dominant kvinne.

Profesjonell dominans[rediger | rediger kilde]

To profesonelle dominaer i et «fangehull».

Noen dominaer utfører SM-aktiviteter mot betaling. De kalles pro dominaer (profesjonelle dominaer). Mange regner pro dominaer som prostituerte, men de fleste pro dominaer benekter dette selv. Norske pro dominaer holder en enda lavere profil enn andre norske SM'ere. De aller fleste dominaer driver imidlertid SM uten å involvere penger.

Uttrykk[rediger | rediger kilde]

engelsk kalles en domina ofte for Domme eller Dominatrix. Ordet Domme er en variasjon av slang-ordet dom (kortform av dominant). En mannlig dominant kalles både på norsk og engelsk for Dom. Ordet Dominatrix brukes i liten grad av sadomasochister selv.

Andre engelske titler som brukes om kvinnelige dominante er «mistress», «lady», «madame», «miss», «herrin» og «goddess». Eksempler på norske titler er «gudinne», «dronning», «prinsesse» og «madam».

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  •  (en) Femdom – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata