Samnanger prestegjeld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samnanger kirke

Samnanger prestegjeld var et prestegjeld tilhørende Hardanger og Voss prosti. Det omfattet sogn i Samnanger kommune i Hordaland fylke, og hovedkirken var Samnanger kirke.

Samnangers kirkesogn er nå en del av Samnanger kirkelige fellesråd, og underlagt Hardanger og Voss prosti i Bjørgvin bispedømme i Den norske kirke.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Samnangr sókn[1] (norrønt) har sin opprinnelse fra kristningen av landet.[2] Samnanger antas å være lagt under Os i førreformatorisk tid, da det var behov for å tilpasse den kirkelige inndelingen til folketallet og bosetningsmønsteret etter Svartedauden.

Samnanger ble utskilt fra Os som eget sognekall i 1849, med Haalandsdal og Strandvik annekssogn.[3]

Ved avviklingen bestod Samnanger prestegjeld av menigheten i Samnanger.[4]

Fra 2004 ble prestegjeldene som administrativ enhet faset ut av Den norske kirke, og fra 2012 gikk de også ut av lovverket.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rygh, O. (Oluf) (1910). Norske Gaardnavne. xx: Fabritius. s. 221. 
  2. ^ Dietrichson, L. (Lorentz) (1888). Sammenlignende Fortegnelse over Norges Kirkebygninger i Middelalderen og Nutiden. Malling. s. 82. 
  3. ^ Prestegjeld og sogn i Hordaland, arkivverket.no
  4. ^ «Kirkelig enheter og endringer i prosti og menigheter». docplayer.me. Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste AS. 2009. Besøkt 5. mars 2023. 
  5. ^ Fornyings-, administrasjons-og kirkedepartementet (20. desember 2011). «Endringer i gravferdsloven og kirkeloven». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 5. mars 2023.