Per Lie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Per Lie
Født20. mai 1907Rediger på Wikidata
Død5. mars 1945Rediger på Wikidata (37 år)
Dachau konsentrasjonsleir (Tyskland)
SøskenHaakon Lie
NasjonalitetNorge

Per Arthur Lie (født 20. mai 1907, død 5. mars 1945 i Dachau konsentrasjonsleir[1]) var en norsk faglig tillitsvalgt i Oslo Transportarbeiderforening og motstandsmann under andre verdenskrig.

Lie var engasjert i det faglige motstandsarbeidet under den andre verdenskrig som leder av Faglig utvalg i Landsorganisasjonen i Norge. Han deltok også i utgivelsen av den illegale avisen Tidsskriftet Fri Fagbevegelse som i starten ble trykket i Norsk Transportarbeiderforbunds lokaler hvor Lie var tillitsvalgt sekretær.

I januar og februar ble en del mennesker rundt Fri Fagbevegelse arrestert, deriblant Lie. Lie ble fengslet og sendt til Grini fangeleir. Derfra ble han overført til tyske konsentrasjonsleire, til Sachsenhausen, Natzweiler-Struthof og Dachau. Lie fikk tyfoidfeber og døde i Dachau 5. mars 1945.

Mens han var i konsentrasjonsleirene laget han små trefigurer som en av leirens prester smuglet ut og ga til familien hans. Den eneste sønnen hans, Tor Lie, har fortsatt alle figurene med unntak av de hans sønn har fått.

Per Lie var bror av senere partisekretær i Arbeiderpartiet Haakon Lie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Våre falne: 1939-1945. Oslo: Grøndahl. 1950. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]