Sam Maguire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Samuel «Sam» Maguire (født 1879, død 6. februar 1927) var en irsk republikaner og gælisk fotballspiller. Siden 1928 har prisen i All-Ireland Senior Championships i gælisk fotball hett Sam Maguire Cup.

Maguire ble født i Mallabraca i nærheten av Dunmanway i Cork, og en respektert protestantisk familie. Han hadde to brødre og to søstre, og vokste opp på familiens gård. Etter grunnskole i Dunmanway gikk han videre på den nasjonale skolen i Ardfield. Deretter fikk han en jobb i offentlig tjeneste i London, hvor han begynte å spille gælisk fotball for London Hibernians. Han var kaptein for laget i flere finaler mellom 1900 og 1904.

I 1907 ble han formann for Gaelic Athletic Associations Londonlag, og han var delegat til GAAs årlige kongress i flere år.

Politisk var han tilknyttet den hemmelige organisasjonen Irish Republican Brotherhood (IRB). I 1909 rekrutterte han Michael Collins til IRB, noe som senere skulle få store konsekvenser. Maguire jobbet for IRB i London til 1921. Da vendte han tilbake til Irland, og begynte i offentlig tjeneste der. Hans politiske standpunkt kom på tvers av sjefenes, og han ble sparket etter kort tid.

Maguire døde av tuberkulose den 6. februar 1927. Han ble gravlagt på St. Marys kirkegård i Dunmanway. 15. september 2002 ble det reist en statue av ham på torget i byen.