Saltash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Saltash
Saltash
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Caradon
Admin. grevskap: Cornwall
Seremon. grevskap: Cornwall
Status By (town)
Befolkning 14 964 (2001)

Saltash (kornisk Essa) er en by i Cornwall, England. Den ligger i den sørøstlige delen av grevskapet, på den andre siden av elven Tamar fra Plymouth.

I angelsaksisk tid lå det flere små bosetninger i området, hvorav særlig Trematon og Burraton er kjent. Kort tid etter normannernes erobring i 1066 ble det reist en festning av typen motte-and-bailey omkring 2 km fra Trematon. Det var slottsherren i Trematon som grunnla markedet i Saltash i det 12. århundre.

Saltash fikk den første av flere havner i fjordene som strekker seg inn fra Plymouthsundet. Den fikk derfor jurisdiksjon over ferdsel på vannet i hele dette området, en ordning som holdt seg helt til 1901.

Under den engelske borgerkrigen 16421646 var det flere ganger trefninger i Saltash.

Flere kjente roere har kommet fra Saltash. Den mest berømte av dem er antagelig Ann Glanville, som mellom 1830 og 1850 stilte i en rekke konkurranser i en båt med fire årer rodd av kvinner fra Saltash. De vant de fleste av konkurransene, også mot mannlige team.

Det lille huset som Mary Newman, sir Francis Drakes kone, bodde i er bevart og står i nærheten av elven.

Isambard Kingdom Brunel anla en bro over Tamar ved byen, Royal Albert Bridge. Den sto ferdig i 1859, regnes som et av hans mesterverk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]