Saltash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saltash
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktCaradon
Admin. grevskapCornwall
Seremon. grevskapCornwall
StatusBy (town)
PostnummerPL12
Retningsnummer01752
Befolkning16 184 (2011)
Kart
Saltash
50°24′29″N 4°12′43″V

Saltash (kornisk Essa)[1] er en by og verdslig sogn i Cornwall, England. Den ligger i den sørøstlige delen av grevskapet, på den andre siden av elven Tamar fra Plymouth.

I angelsaksisk tid lå det flere små bosetninger i området, hvorav særlig Trematon og Burraton er kjent. Kort tid etter normannernes erobring av England i 1066 ble det reist en festning av typen motte-and-bailey omkring 2 km fra Trematon. Det var slottsherren i Trematon som grunnla markedet i Saltash i 1100-tallet.

Saltash fikk den første av flere havner i fjordene som strekker seg inn fra Plymouthsundet. Den fikk derfor jurisdiksjon over ferdsel på vannet i hele dette området, en ordning som holdt seg helt til 1901.

Under den engelske borgerkrigen 16421646 var det flere ganger trefninger i Saltash.

Flere kjente roere har kommet fra Saltash. Den mest berømte av dem er antagelig Ann Glanville, som mellom 1830 og 1850 stilte i en rekke konkurranser i en båt med fire årer rodd av kvinner fra Saltash. De vant de fleste av konkurransene, også mot mannlige team.

Det lille huset som Mary Newman, hustru av Francis Drake, bodde i er bevart og står i nærheten av elven.

Isambard Kingdom Brunel anla en bro over Tamar ved byen, Royal Albert Bridge. Den sto ferdig i 1859, regnes som et av hans mesterverk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «List of Place-names agreed by the MAGA Signage Panel» Arkivert 29. juli 2014 hos Wayback Machine. (PDF). Cornish Language Partnership. Mai 2014.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Vosper, Douglas C. (1968): A Glimpse of Saltash. Liskeard: Snell & Cowling.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]