Salmaan Taseer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Salmaan Taseer
Salmaan Taseer.jpg
Født31. mai 1944[1]
Shimla[2]
Død4. januar 2011[3] (66 år)
Kohsar Market[4]
Gravlagt Lahore Cantonment
Ektefelle Aamna Taseer
Far Muhammad Din Taseer
Mor Bilqees Taseer
Barn Aatish Taseer, Shehrbano Taseer, Shahbaz Taseer
Utdannet ved University of Cambridge, St. Anthony's High School
Beskjeftigelse Politiker, forretningsdrivende, gründer, chartered accountant, forfatter
Parti Pakistans folkeparti
Nasjonalitet Pakistan, Britisk India

Salmaan Taseer (født 31. mai 1944 i Simla, Himachal Pradesh, død 4. januar 2011) var en pakistansk forretningsmann og politiker som var guvernør av grenseprovinsen Punjab fra 2008 og frem til han ble myrdet i begynnelsen av 2011.

Salmaan Taseer ble født inn i en velstående familie med intellektuelle foreldre i 1944, i Simla som den gangen var en del av Britisk India. Taseer hadde også en sønn, Aatish som ble født i 1980 sammen med den indiske journalisten Tavleen Singh. Han var medlem av det politiske partiet Pakistan Peoples Party (PPP) og han satt som minister i regjeringen til statsminister Muhammad Mian Soomro under president Pervez Musharraf, før han ble guvernør. Taseer var også styreformann og administrerende direktør i flere organisasjoner som f.eks. First Capital og Worldcall Group.

Han ble utnevnt til guvernør den 15. mai 2008 av daværende president Musharraf på anmodning fra partiet som han var medlem av. Han tok over guvernør-jobben fra den tidligere guvernøren Khalid Maqbool. Den 4. januar 2011, ble Taseer myrdet i Islamabad av sin egen sikkerhetsvakt, som var kraftig uenig med Taseers motstand mot Pakistans blasfemiparagraf.

Taseer var kjent for å være en av de betrodde hjelperne til Benazir Bhutto. Han var en klassekamerat av Nawaz Sharif ved St. Anthony's School i Lahore. Han var en del av bevegelsen for Benazir Bhuttos frihet og han motsatte seg Bhuttos arrestasjon og dødsdom Han skrev også en politisk biografi om Bhutto.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]