Hopp til innhold

Voice of America

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Voice of America
Etablert1. februar 1942
Eier(e)USAs føderale myndigheter
MorselskapU.S. Agency for Global Media
Eierandel iVOA-PNN
VOA1
DWVA[1]
HovedkontorWashington D.C.[2]
LandUSA
Daglig lederYolanda López[3]
Antall ansatte 961[4]
Nettstedwww.voanews.com (mul)
www.voanews5aitmne6gs2btokcacixclgfl43cv27sirgbauyyjylwpdtqd.onion (mul) (2023)

Voice of America (VOA) er den amerikanske føderale regjerings offisielle, internasjonale radio- og TV-kanal. VOA produserer og distribuerer i dag 1500 timer hver uke på 43 ulike språk. VOA har anslagsvis 134 millioner lyttere og seere rundt om i verden.[5]

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Sendingene startet 1. februar 1942 på tysk, under vignetten «Stimmen aus Amerika». Formålet var å forklare verden hvorfor USA deltok i Andre verdenskrig. Deretter ble sendingene utvidet og mot slutten av krigen distribuerte VOA sendinger på 40 språk over 39 ulike sendere. Etter at krigen var over ble nyhetssendinger på 20 språk lagt ned.

Et amerikansk lovvedtak forbød stasjonen å kringkaste innenlands i USA, av frykt for at enhver regjeringsfinansiert nyhetskilde ville kunne utvikle seg til et propagandaredskap for den til enhver tid sittende administrasjon.

Det var VOA som utviklet sendinger i Special English, et forenklet engelsk som ble lest langsommere, nøyde seg med et ordforråd på 1 500 ord, og med korte setninger som i regelen bare skulle uttrykke ett poeng hver. Disse sendingene ble etterhvert et viktig språkopplæringsredskap, men denne effekten var ikke årsaken til at sendingene ble utviklet. Årsaken var derimot den tidvis sterke jammingen av sendingene, og med Special English mente man at lytterne likevel kunne ha muligheten til å pusle sammen meningen ut fra de lydbrokker som de likevel kunne høre.

Kanalen er ikke helt forskjellig fra andre internasjonale kringkastere, som BBC World Service, Deutsche Welle, Radio Nederland Wereldomroep, Radio France Internationale, Russlands stemme og Radio Canada International, selv om disse ikke er fullstendig statskontrollerte. Voice of America er under internasjonalt oppsyn av organet International Broadcasting Bureau som i sin tur forplikter seg til å påse «public diplomacy».

VOA på nordiske språk[rediger | rediger kilde]

Etter etableringen i 1942 vokste VOA kraftig og det ble etablert sendinger på flere språk, deriblant de nordiske. I 1942 startet sendinger på norsk, dansk og finsk, mens de svenskspråklige sendingene startet i 1943. I 1944 ble det også sendt på islandsk. Alle språkversjonene ble lagt ned etter andre verdenskrigs slutt i 1945. De finske sendingene ble tatt opp igjen i 1951 og på ny lagt ned i 1953.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ AM radio stations licensed by the National Telecommunications Commission in 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.loc.gov[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.insidevoa.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ https://www.usagm.gov/networks/voa/.
  5. ^ VOA Fast Facts Sheet (PDF, Besøkt 30. januar 2013)
  6. ^ «Language Services». VOA. 14. desember 2010. Arkivert fra originalen 18. mai 2012. Besøkt 4. april 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]