Sakarja av Israel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sakarja
Konge av Israel
Sakarjai Promptuarii Iconum Insigniorum
Født8. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Død752 f.Kr.Rediger på Wikidata
Kongedømmet Israel
Beskjeftigelse
Embete
 • King of Israel Rediger på Wikidata
FarJeroboam II av Israel
NasjonalitetKongedømmet Israel
Annet navnזכריה
Regjeringstid753–752 f.Kr.

Sakarja (hebraisk: זכריה, «Herren har husket») var konge av det nordlige israelittiske Israel og sønn av Jeroboam II. Han ble konge i 38. året til Ussia (Asarja), konge av Judea.[1] William F. Albright har datert hans tid til 746–745 f.Kr. mens E. R. Thiele antar årene mellom 753–752 f.Kr.[2]

Profeti[rediger | rediger kilde]

Den bibelske fortellingen om hans kongetid er kortfattet fortalt i Andre Kongebok.[3] Sakarja styrte Israel i kun seks måneder før han ble myrdet av Sjallum og deretter overtok Israels trone. Det avsluttet Jehus dynasti etter fire generasjoner av hans etterkommere, og således oppfylte profetien i Andre Kongebok 10:30.[4]

Nyere forskning[rediger | rediger kilde]

Nyere forskning gjort ved Walter R. Dolen og Floyd N. Jones antyder at Sakarja faktisk kan ha styrt i hele tolv år framfor kun seks måneder. Argumentet som støtter dette er en tidslinje for de jødiske kongedømmene basert på det sørlige kongedømmet Judea som et referansepunkt istedenfor det nordlige kongedømmet Israel. Ved å basere som på forskning fra Judea framfor Israel har resultert i en fullstendig omarbeidelse av de jødiske kongedømmenes kronologi som er opprettholdt av de bibelske fortellingene samtidig som det gjør det langt enklere å forene tilsynelatende selvmotsigelser i Kongebøkene og Krønikebøkene.

Angående Sakarja av Israel er det verset som viser til figuren på seks måneder fraværende av et enkelt, men betydningsfullt ord. Begynte. I dette tilfellet, Andre Kongebok 15:8 sier ganske enkelt at: «I det trettiåttende året Asarja var konge i Juda, ble Sakarja, sønn av Jeroboam, konge i Israel. Han regjerte i Samaria i seks måneder.» [5] Fraværende er ordet begynte. Alle andre referanser til en konges regjeringstid omfatter dette ordet. Eksempel: «I det femtende året til Amasja, sønn av Joasj, var konge i Juda, begynte Jeroboam, sønn av Joasj, konge i Israel, å regjerte i Samaria.» [6] Denne bortimot umerkelig forskjellen kan bety ganske mye, en indikasjon på at Sakarja ikke begynte å regjere før i 38. året til Asarja, men ganske enkelt at han styrte 6 måneder inn i det 38. året til Asarja, hvor disse månedene var de siste seks av hva som i virkeligheten var et langt lengre kongedømme. Under dette kronologiske skjemaet er det høyst sannsynlig at Sakarja styrte over Israel fra 784–772 f.Kr.[7] Merk at denne artikkelen har beholdt den tradisjonelle kongetiden ettersom om denne endringen skal tas inn, er konsekvensen at den øvrige kongelisten må etterlignes.

Andre som het Sakarja[rediger | rediger kilde]

 • Sakarja, sønn av ypperstepresten Jojadas, som på Joas tid var rasende over det avguderiet som han mente trengte inn i Juda. Derfor ble han med kongens vitende steinet i templet (Andre Krønikebok 24:20ff).
 • Profet Sakarja som var samtidig med kong Ussia, (Andre Krønikebok 26:5)
 • Sakarja, en av Jesajas samtidige (Jesajas bok 8:2)
 • Sakarja, en av de små skriftprofetene, sønn av Berekja og sønnesønn av Iddo, som sammen med Serubabel vendte tilbake fra det babylonske fangenskap, og som sammen med profeten Haggai ivret for gjenoppbyggingen av templet (Sakarjas bok 1:1.)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Nettbibelen: Andre Kongebok 15:8[død lenke]
 2. ^ Thiele, Edwin (1951): The Mysterious Numbers of the Hebrew Kings, (1. utg.; New York: Macmillan, 1951; 2. utg.; Grand Rapids: Eerdmans, 1965; 3. utg.; Grand Rapids: Zondervan/Kregel, 1983). ISBN 0-8254-3825-X, 9780825438257
 3. ^ Nettbibelen: Andre Kongebok 15:8-12[død lenke]
 4. ^ Nettbibelen: Andre Kongebok 10:30[død lenke]: Herren sa til Jehu: «Du har handlet vel, gjort det som er rett i mine øyne, og alt det jeg ønsket mot Ahabs hus. Derfor skal dine sønner sitte på Israels trone i fire slektsledd.»
 5. ^ Nettbibelen: Andre Kongebok 15:8[død lenke]
 6. ^ «2 Kings Chapter 14», Mechon-mamre.org, denne bibelteksten er både på engelsk og hebraisk, her oversatt etter den engelske teksten. Den norske utgaven til Nettbibelen er den markerte forskjellen utlignet og ulikheten kommer således ikke fram: Andre Kongebok 14:23[død lenke]: «I det femtende året Amasja, sønn av Joasj, var konge i Juda, ble Jeroboam, sønn av Joasj, konge i Israel. Han regjerte i Samaria i førtien år.»
 7. ^ Jones, Floyd (1993): Chronology of the Old Testament. Green Forest, AR: Master Books. s. 144.
Forgjenger:
 Jeroboam II 
Konge av Israel
Etterfølger:
 Sjallum