Saint Clement (Jersey)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Saint Clement
St Cliément
Saint Clement
Utsyn nordvest av St Clement i retning St Helier

Våpen

Kart over Saint Clement

LandStorbritannia Storbritannia
KronbesittelseJersey Jersey
ØyJersey
TidssoneGreenwich Mean Time
Areal4,2 km²
Befolkning9 221 (2011)
Bef.tetthet2 195,48 innb./km²
NettsideNettside
Beliggenhet

Saint Clement
49°10′13″N 2°04′20″V

Saint Clement (jèrriais: St Cliément) er en av tolv prestegjeld på Jersey. Folketellingen i 2011 viste en folkemengde på 9 221.[1]

Saint Clement ligger i retningen sørøst på øya og fungerer som en forstad til hovedstaden Saint Helier. Det er det minste sognet på Jersey i areal (4,22 km²), men den nest størst i antall befolkning. Saint Clement strekker seg vest-øst fra Le Dicq til innenfor en kvart mil fra havnen i La Rocque ved enden av veien Rue de la Lourderie. Sognet er inndelt i tre vingtainer, og er administrert på lokalt nivå av Connétable. Den franske forfatteren Victor Hugo bodde en periode i Saint Clement.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rundtårnet ved Le Hocq er et framtredende kystmerke.

Ettersom prestegjeldet ligger lavt over havet har det tidligere blitt herjet av flom gjentatte ganger før et dike Le Dicq ble bygget for å holde havet noe tilbake. Det er levninger av en nedsunket skog under sanden ved Grève d'Azette som viser hvordan sognet har blitt redusert i størrelse siden havet har steget etter istiden. Større oversvømmelser i årene 1688, 1796 og 1812 førte til at kystveien Le Hocq ble feid bort av havet og det nødvendiggjorde at kystveien ble bygget på nytt lengre inn i landet. Det går fortsatt en opphøyd strandpalestrade langs sjøkanten. Grunnet stor forskjell i flo og fjære var det stranden ved fjære sjø velegnet i århundrenes løp å samle inn tang og tare som naturlig gjødsel for landbruket. Strandområdet nærmest Saint Helier ble også på særlig 1800-tallet benyttet til skipsbygging, hvilket er markert ved et minnesmerke.

Lokale legender hevder at på 1500- og 1600-tallet var det en heksebevegelse i sognet. Knausen kalt Rocque Berg (også omtalt som «Witches' Rock»), lokalisert i nærheten av Green Island, var selve stedet hvor heksene samlet seg, særlig sent på fredagskveldene.[2][3] Heksene var skumle, i henhold til legendene, men de kunne bli forvist ved å holde opp det kristne korset: «La Crouaix est man passport».[4] Bak disse naive fortellingene synes det som om det var en bitter realitet av religiøs hysteri: Mellom rettssaken til Anne fra Saint Brélade i 1562 og den til Marie Godfray i 1736, skal minst 66 mennesker ha blitt anklaget for hekseri. En av de påståtte heksene i de mer kjente Hekseprosessene i Salem i USA, Philippe d’Anglois (English) skal tilsynelatende ha blitt født på Jersey av hugenottisk opphav og utvandret til Salem1670-tallet.[5]

Victor Hugo blant klippene på Jersey.

Ediktet i Fontainebleau i oktober 1685 av kong Ludvig XIV av Frankrike opphevet den religiøse toleransen i Frankrike: kirkene til hugenottene skulle ødelegges, protestantiske skoler stenges, og en offisiell forfølgelse av hugenottene ble igangsatt av katolikkene. Jersey var et av stedene utenfor Frankrike som hugenottene flyktet til, og kirkebøkene viser mange av dem bosatte seg i Saint Clement.

På midten av 1800-tallet begynte byen Saint Helier spre seg inn sognet. I dag er det knapt noe skille mellom Saint Helier og sognet Saint Clement, med unntak av noen grønne områder i form av golf- og fotballbaner.

Da Louis Napoléon III gjorde statskupp i Frankrike i desember 1851, gikk den kjente franske forfatteren Victor Hugo i frivillig landflyktighet. Etter et opphold i Brussel dro han videre til Jersey. Hans ankomst i Saint Helier den 5. august 1852 førte til stor oppstandelsen hos de allerede mange franske politiske flyktningene på øya. De møtte opp for å hilse ham, og Hugo forsikret dem at han hadde kommet for å dele den samme himmelen, den samme landflyktigheten og at de alle skulle elske hverandre.[6] Han fant seg et hus ved havet i 3 Marina Terrace, Grève d’Azette, i Saint Clement. Her bodde han med sin hustru, sine barn og svigersønn i tre år. Hans trofaste elskerinne, Juliette Drouet, ble installert i en leilighet langs kysten av Havre des Pas.[6] Det var i Saint Clement han skrev sin samling med dikt kalt Les Châtiments (1853). Han skrev også politiske pamfletter mot Napoléon III som ble forbudt, men da han ga støtte til en fransk avis på Jersey som hadde kritisert dronning Victoria fikk myndighetene på Jersey nok, og mente at han fornærmet den britiske kongefamilien med sine brev. Connétable av Saint Clement eskorterte forfatteren og hans familie om bord på en dampbåt til Guernsey i 1855.[7]

Vingtainer[rediger | rediger kilde]

Sognet er inndelt vingtainer for administrative årsaker. En vingtaine (fransk: «gruppe av tjue») er et politisk inndelingssystem av prestegjeldene på Jersey.

 • La Grande Vingtaine
 • La Vingtaine du Rocquier
 • La Vingtaine de Samarès

Sognet utgjør en valgkrets og velger to representanter.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Salle Paroissiale, sognets hus for lokaladministrasjonen.

Befolkningen Saint Clement, i henhold til folketellingen i 2011, er på 9 221 mennesker.[8]

År Antall
1991 7393
1996 7986
2001 8196
2011 9221

Politikk[rediger | rediger kilde]

Bortsett fra to representanter som sitter i States of Jersey og representerer sognet, har Saint Clement også sin egen lokaladministrasjon. Denne, som de andre prestegjeldene, består av en konstabel, Connétable (tidvis referert til som sognets «far»), og som velges for en periode på tre år og har et sete i kammeret til States of Jersey, og i Comité des Connétables, komiteen med de andre 11 konstablene. Det velges også to Procureurs du Bien Public («fullmektig for de offentlige goder») som har ansvar sognets finanser; en recteur, sogneprest, som er ansvarlig sognekirken; medlemmer av sognets Honorary Police («ærespoliti»), som består av Centeniers, Vingteniers og Constable's Officers; og andre offiserer som kirkeverge, veiinspektører, takstmenn, og en registrator.

Setet for den lokale administrasjonen er Salle Paroissiale («menighetshus»), som vist i bildet over. Det er lokalisert ved Le Hocq. Det er det nyeste og mest moderne på Jersey. Den tidligere bygningen var lokalisert i Caldwell Hall, ved La Grande Route de St Clément (Saint Clements innlandsvei).

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Skolen Le Rocquier i 2013.

Saint Clement har barneskoler og en videregående skole. Le Rocquier er en videregående skole ved La Grande Route de St Clement. Den opprinnelige skolebygningen ble erstattet av en ny bygning i 2006.[9]

Sogneskole er lokalisert ved Rue de la Chapelle, ikke langt fra Le Rocquier. Den opprinnelige bygningen ble reist i 1901 og ble erstattet i 2006 av en ny bygning på motsatt side av veien.

Samarès School (tidligere Le Squez School) er den andre barneskolen og ligger lengre øst på School Road.[10]

Kirker[rediger | rediger kilde]

Samarès metodistkirke i 2012.

Sognekirken i Saint Clement[11] er gammel sted for den anglikanske menighet og lokalisert ved La Grande Route de St Clément. St. Nicholas er en mindre søsterkirke som er lokalisert ved La Grande Route de la Côte (kystveien). Den ble åpnet i 1927 etter å ha blitt planlagt, finansiert og hovedsakelig bygd av prost L. B. Lee.

Den katolske kirke heter St. Patrick og er lokalisert ved La Grande Route de St Clément ved Samarès.

Samarès metodistkirke[12] er lokalisert ved La Grande Route de la Côte, og er den kirke på De britiske øyer som ligger lengst sør av alle.[13] Imidlertid er det per februar 2012 ikke lenger noen religiøse tjenester ved kirken, men den forblir åpen for bruk som samfunnshus.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

La Motte er en tidvannsøy og et arkeologisk sted.
Herskapshuset Samarès Manor.

Dyssen ved Mont Ubé (utenfor La Blinerie) er et megalittisk monument fra steinalderen, reist en gang rundt 3 000 f.Kr. Det er også funnet levninger fra et gravsted fra senere bosetning på La Motte (Green Island).[7] Det er i tillegg avdekket en neolittisk steinhaug og mødding (etterlatenskaper) på La Motte fra steinalderfolket.

Samarès Manor (jèrriais: Mangni d'Sanmathès) er et herskapshus med opprinnelse fra middelalderen som står i Vingtaine de Samarès. Det er det tradisjonelle hjemmet til adelsfamilien Seigneur de Samarès. Samarès er et gammelfransk ord som betyr «salt-sump», og mye av det lavtliggende områdene er eller var kystsumper. Seigneur er det franske ordet for «herre». Herskapshuset hage er åpen for offentligheten mellom april og oktober.

Tårnet Le Hocq ble bygd i 1778 som kystforsvar mot franskmennene da landet allierte seg med de amerikanske koloniene mot britene.

Tårnet Seymour som står rundt 3 km utenfor kysten på en av de største tidvannsrev i verden. Den ble også bygd som en del av Jerseys kystforsvar. Det kvadratiske tårnet stammer fra slutten av 1700-tallet.[14]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Report on the 2011 Jersey Census» (PDF), States of Jersey, 2012, s. 6.
 2. ^ «Beware the witches of Rocqueberg», BBC 30. oktober 2009
 3. ^ «Witches' Rock», Theislandwiki
 4. ^ Bois, G. J. C. (2010): Jersey Folklore & Superstitions, bind 2, AuthorHouse, s. 304
 5. ^ «Witch trials in Jersey - fact, or fiction?», Jersey Evening Post, 23. oktober 2009
 6. ^ a b «Victor Hugo», Theislandwiki
 7. ^ a b Balleine, G.R. (1970): The Bailiwick of Jersey, rev. av Joan Stevens. ISBN 0-340-00267-0
 8. ^ 2011 census results, States of Jersey
 9. ^ «Reunion at Le Rocquier before old school goes», This is Jersey
 10. ^ Samares Primary School
 11. ^ St. Clement's Church Arkivert 8. september 2006 hos Wayback Machine.
 12. ^ Samares Methodist Church
 13. ^ «Samarès Methodist Church to close after century of worship», This is Jersey
 14. ^ «Seymour Tower», Jersey Heritage

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Balleine, G.R. (1970): The Bailiwick of Jersey, rev. av Joan Stevens. ISBN 0-340-00267-0
 • Stevens, Philip (2002): Victor Hugo in Jersey, Phillimore & Co. ISBN-13: 978-1860772030

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Koordinater: 49°10′13″N 2°04′20″V