Sabb Motor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sabb»)
Fabrikk- og vedlikeholdslokalene i Damsgårdsundet.
Prototyp, før de ble utstyrt med serienummer.

Damsgård Motorfabrikk, senere omdøpt til Sabb Motor, ble grunnlagt den 30. april 1925 av brødrene Håkon og Alf Søyland fra Flekkefjord, sammen med Harald Svendsen. Fram til 1929 holdt de til i ei sjøbu ved Damsgårdssundet, i Laksevåg ved Bergen. Firmaet ble etterhvert for stort til plassen, og flyttet til nåværende adresse (Damsgårdsveien 113) hvor der etterhvert ble to fabrikkhaller vegg i vegg (bildet).

Den første motoren, modell A, var en 3 hk glødehodemotor. En tok sikte på levering til små fiskebåter som det var mange av langs kysten. Motoren ble populær og fikk ry som pålitelig og driftssikker. Den siste av disse motorene ble levert i 1962.

En noe større glødehodemotor var en 5 – 9 hk glødehodemotor som forble i produksjon i 38 år. En snekkemotor på 4–5 hk ble laget fra 1935 og til midt på 1960-tallet.

I 1958 kom den første fulldieselen, en firetakter på 8 hk, med betegnelsen type G. Dette er den kjente ensylindrete SABBen som finnes i utallige fiske- og fritidsfartøyer. Etterhvert ble den utstyrt med startkrans og oppjustert til 10 hk. Det ble også laget 2-sylindrede versjoner av type G, ratet til 22 hk. Motorene har rullelager og plaskesmøring, og et innovativt system for omstyring av propellvingene. Totalt er det laget over 20.000 av SABB type G. Den fantes også som stasjonærmotor uten omkasting, og som luftavkjølt livbåtmotor, da gjerne med reverseringsgear og fast propell. Den siste motoren av denne typen ble produsert ved fabrikken i 2001.

En gikk da for fullt inn med marinisering av motorer fra andre fabrikker, samt fortsatte med produksjon og tilpasning av systemer med vridbare propeller, girkasser og andre spesialiteter. Motorene utstyres da med Sabb-merket[1].

I 1971 ble firmaet gjort om til aksjeselskap og fikk navnet Sabb Motor AS.

Sabb er nå en del av Frydenbø-konsernet. Lokalene er per 2014 på samme sted som fra 1939.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]