Saad Eddin Ibrahim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Saad Eddin Ibrahim
Saad Eddin Ibrahim, Agenda for the New Millennium Abu Dhabi 2009.jpg
Saad Eddin Ibrahim i 2009.
Født3. des. 1938[1]Rediger på Wikidata (84 år)
MansuraRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sosiolog, menneskerettsaktivist, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongedømmet Egypt (19381953), Egypt (1953–), USARediger på Wikidata
Utmerkelser Heinz R. Pagels Human Rights of Scientists Award (2003)Rediger på Wikidata

Saad Eddin Ibrahim (født 3. desember 1938 i Bedeen i Mansoura i Egypt) er en egyptisk-amerikansk sosiolog og forfatter.

Ibrahim er en av Egypts ledende politiske aktivister for menneskerettigheter og demokrati, og han en sterk kritiker av den tidligere egyptiske presidenten Hosni Mubarak. Ibrahim ble kreditert for å spille en ledende rolle i gjenopplivingen av Egypts moderne forskningsbaserte sivile samfunn. Gjennom store deler av hans profesjonelle karriere arbeidet Ibrahim som professor i sosiologi ved et universit i Kairo. Ibrahim er en av grunnleggerne av organisasjonen Ibn Khaldun Center for Development Studies om har sin hovedbase i Kairo og han har grunnlagt en arabisk organisasjon for menneskerettigheter.

Ibrahim er gift med Barbara Lethem Ibrahim, som er leder for Gerhart Center for Civic Engagement and Philanthropy i Kairo. Ibrahim satt også i styret for rådgiverne til et prosjekt som skulle arbeide for fred og demokrati i de muslimske landene i Midtøsten og Nord-Afrika. Ibrahim og hans kone har to barn, Randa og Amir Ibrahim. Lenge før hans konfrontasjoner med den egyptiske regjeringen på begynnelsen av 2000-tallet, var Ibrahim blitt en kontroversiell figur i Egypt. Ibrahim reverserte sin tidligere kritikk av tidligere president Anwar Sadat for hans fredsinitiativ med Israel.

Ibrahim ble i 2000 arrestert, fengslet og tiltalt for bruk av midler fra EU for å drive valgobservasjon og for angivelig ærekrenkende av Egypts image eller markedsprofil i utlandet. Ibrahim ble for disse tiltalene dømt til syv års fengsel. I 2003 ble Ibrahim frikjent for alle tidligere anklager og han ble løslatt, men ikke før en storm av internasjonale protester hadde satt det diktatoriske regimet til Hosni Mubarak kraftig på defensiven. Det er blitt rapportert at Ibrahim i flere lengre perioder befant seg eksil utenfor Egypt, for å unngå en sannsynlig arrestasjon eller attentat hvis han kommer tilbake til Egypt. Til tross for disse bekymringene kom Ibrahim tilbake til Kairo den onsdag 5 august 2010 for å besøke familien sin. Ibrahim ble tatt godt imot av venner, familie og støttespillere på flyplassen i Kairo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Sa'd al-Din Ibrahim, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Sad-al-Din-Ibrahim, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]