Vard Group

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra STX Europe)
Gå til: navigasjon, søk
Vard Group AS
Organisasjonsform Aksjeselskap
Nøkkelopplysninger 980 100 820
Etablert 7. september 1998
Morselskap Fincantieri
Hovedkontor Ålesund
Bransje Skipsbygging
Styreleder Guiseppe Bono
Adm. dir. Roy Reite
Nettside vard.com

Vard Group AS, tidligere STX Europe, er et skipsverftskonsern med hovedkontor i Ålesund. Den italienske verftsgruppen Fincantieri er majoritetseier i konsernet. Vard eier fem skipsverft i Norge, to i Brasil, to i Romania og ett i Vietnam. De norske verftene heter Vard Aukra, Vard Brattvaag, Vard Brevik, Vard Langsten og Vard Søviknes.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

STX Europe ble opprettet etter at det sørkoreanske industrigruppen STX konsernet kjøpte opp det børsnoterte Aker Yards ASA i 2008. Aker Yards ASA var den største skipsbyggingsgruppen i Europa, og den femte største i verden med ialt med 19 skipsverft i Norge (6 verft), Finland (3 verft), Tyskland (2 verft), Frankrike (2 verft), Romania(3 verft), Ukraina (1verft), Vietnam(1 verft) og Brasil( 1 verft). Etter oppkjøpet av Aker Yards ASA har STX solgt de fleste Aker Yards verftene og eier i dag verftene i Finland( 2 verft) og to verft i Frankrike sammen med den franske stat. Både verftene i Finland og Frankrike bygger cruise skip og større passasjerferger. De norske, rumenske, brasilianske og vietnamesiske verftene som utvikler og bygger spesialfartøy for offshore har siden 2010 vært børsnotert i Singapore under navnet STX OSV og skiftet i 2013 navn til VARD ifb at STX solgte alle sine aksjer i selskapet til detn italienske verftsgruppen Fincantieri som idag er majoritetseier i VARD konsernet.

Det norske industrikonsernet Aker ASA etablerte Aker Yards som skipsverftsgruppe i 1998 som ved etablering omfattet seks skipsverft. Under Aker ASA periode som hovedeier i Aker Yards (1998-2007) ekspanderte verftgruppen gjennom flere oppkjøp og organisk vekst. Aker Yards ble børsnotert i 2004 i forbindelse med at Kvaerners skipsverft ble en del av Aker Yards. Aker ASA solgte alle sine aksjer i Aker Yards ASA gjennom salg til finansielle investorer i 2007.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Verft skal heita Vard. aftenbladet.no (5. mars 2013)