SS Georgiana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Georgiana var en dampbåt som tilhørte Sørstatene under den Amerikanske borgerkrigen. Hun var kjent for å være det «mest effektive» skip i sørststatsflåten, men hun ble aldri brukt i kamp. På jomfruturen fra Skottland hvor hun ble bygget, ble hun møtt av et skip fra Nordstatene, engasjert i en blokade av Charleston i Sør-Carolina, og ble sterkt skadet før den ble senket av sin kaptein. Vraket ble oppdaget i 1965 og ligger på grunt farvann i Charleston's havn.

På grunn av hemmelighold rundt skipets konstruksjon, dets last og seiling, det har vært mye spekulasjoner om hennes tiltenkte rolle, enten som en krysser , handessikip eller piratskute.

Spesifikasjoner[rediger | rediger kilde]

«Georgiana» var en brig med damp hjelpemotor på 120 hk med en jib og to høye master, malt svart. I hennes clipperbaug var det en gallionsfigur av en «demi-kvinne». «Georgiana» ble angivelig senket. Hun hadde fjorten kanoner og kunne bære mer enn fire hundre tonn med last. Hun var bygget ved Lawrie-verftet i Glasgow - kanskje dun-kontraktet av Lairds-verftet i Birkenhead (Liverpool) - som ble registrert som hjemmehsvn i desember 1862. Hun tilhørte rederiet N. Matheson i Clyde. Den amerikanske onsulen på Tenerife var med rette bekymret for henne som et «tydeligvis veldig raskt fartøy»

Vraket[rediger | rediger kilde]

Vraket Diagram av E. Lee Spence som viser plassering og et tverrsnitt av vraket av Georgiana.

Vraket ble oppdaget av den undersjøiske arkeolog E. Lee Spence i 1965.[1][2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ “Diver Lee Spence,” by Eugene Warner, Sandlapper magazine, (Columbia, SC), April, 1970, pp. 40-43
  2. ^ “Treasure Diver,” by Katherine Hatch, in Treasure World, (February–March, 1972), pp. 44, 45
  3. ^ “Wreck of the Georgianna (sic),” by Kevin Rooney, Skin Diver magazine, (Los Angeles, CA), March, 1980, pp. 80, 81, 86, 87