Bore i senk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Monument for skipet boret i senk, av Amandus Adamson, lokalisert rett utenfor prominaden ved Sevastopol.

Bore i senk (engelsk: scuttling)[1] er en (militær) handling hvor man med overlegg senker eget skip ved å la vann renne inn i skroget. Dette kan gjøres på flere måter – ventiler eller luker kan åpnes, eller det kan dannes hull ved hjelp av rå kraft eller bruk av eksplosiver. Slik selvsenking, ofte kalt for senket av egen besetning, kan utføres med den hensikt å kvitte seg med et forlatt, gammelt eller erobret fartøy, å forhindre at fartøyet blir et navigasjonshinder, selvødeleggelse for å frarøve fienden kontroll over skipet, bruke skipet som blokadeskip for å begrense trafikk i en kanal eller havn, eller for å skape et kunstig rev for dykkere og marint liv.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Det engelske begrepet for å bore i senk et skip er scuttling. Det har betydningen å kutte et hull i et skip for å senke det. Det er fra 1640-tallet, fra skottell, «åpne et skips dekk», også fra 1500-tallet, igjen fra mellomfranske escoutille (moderne fransk: écoutille), eller direkte fra spanske escotilla, «lem», «lukeåpning». Figurativ bruk er nedtegnet fra 1888.[1] Det norske begrepet bore er fra norrønt, bora, men ikke utelukkende knyttet til maritimt bruk.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b scuttle (v.2), Online Etymology Dictionary
  2. ^ «bore»[død lenke], Bokmålsordboka

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • George, S. C. (1981): Jutland to Junkyard. Edinburgh: Paul Harris Publishing. ISBN 0-86228-029-X. Beskriver gjenbruken av senket skip.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]