SS «Red Jacket»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
SS «Red Jacket»
Klipperen «Red Jacket»
Generell info
Skipstypeskonnert
Bygget ved White Star Line
FlaggstatUSA
RederiWhite Star Line
Tekniske data[a]

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

«Red Jacket» var en klipperskute, en av de største og raskeste som noen gang er bygget. Hun var også det første skipet i White Star Line. Hun ble oppkalt etter Sagoyewatha, en berømt Seneca indianerhøvding, kalt «Red Jacket» av bosettere. Hun ble konstruert av Samuel Hartt Pook, bygget av George Thomas i Rockland, Maine, og ble sjøsatt i 1853, det siste skipet, til å bli sjøsatt fra dette verft.[1]

Som mange andre raske klippere, ble det er hevdet at hun var en ekstrem klipper, men dette er teknisk feil. Ekstreme klippere var noen av de klippere som bygget i perioden 1850 til 1852, og hadde minst 40" fribord med halv last. Å være kjent som en ekstrem clipper var å bli kjent som en rask, og det ble populært å kalle alle rask kllipper «ekstrem»

Reiser[rediger | rediger kilde]

På sin første tur satte «Red Jacket» rekorden for seilskuter som krysset Atlanterhavet ved å reise fra New York til Liverpool på 13 dager, 1 time, 25 minutter, dock til dock.

Hun forlot Rockland under slep, og ble rigget i New York. Hennes kaptein var en veteran lasteskipkaptein, Asa Eldridge fra Yarmouth, Massachusetts,[2] og hun hadde et mannskap på 65 mann. Underveis til Liverpool gjorde hun i gjennomsnitt 14,5 knop, enkelte gnger 17 knop, (31,5 Km/t)

En annen Collins Line klipper ankom Liverpool (som hadde forlatt New York to dager før «Red Jacket» rapporterte at «Red Jacket» var bare akter. Da hun kom inn i havnen prvde slepebåter å få sleper om bord i klipperen, men hun var reiste for fort. Tusenvis varslet Collins så Eldridge låreet seil og la fartøyet til kai..

I Liverpool ble «Red Jacket» bunnskrapt og lugaree utstyrt for den australske innvandrer-fart. Hun ble kjøpt av Pilkington & Wilcox og andre Liverpool investorer 24. april 1854, Hun ble så chartret av White Star Line og seilte til Melbourne, Australia. Under kaptein Samuel Reid (som eide 1/16 i henne) kom hun til Melbourne etter 69 dager. Bare én clipper, «James Baines» var den som noensinne seilte fortere.

«Red Jacket» gikk så i innvandrerfart frem til 1867, da hun ble en australsk og Indisk kystfrakteskip.

Skjebnen av skipet[rediger | rediger kilde]

I 1872 Rød Jakke sluttet clippers Marco Polo og Donald McKay, som "endte sine dager i Quebec trelasthandel,"[3] og ble en trelast transportør fra Quebec til London. I 1883 ble hun solgt til Blandy Brødre, en portugisisk shipping company i Madeira Islands som en coaling hulk. Hun var drevet i land i en storm i 1885.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 10. oktober 2016. Besøkt 30. mars 2017. 
  2. ^ https://web.archive.org/web/20121105074536/http://www.hsoy.org/historic/hallethouse.htm. Arkivert fra originalen 5. november 2012. 
  3. ^ Clark, A H (1912), «Fate of the Clipper Ships», The clipper ship era; An epitome of famous American and British clipper ships, their owners, builders, commanders and crews, 1843–1869, New York: G.P. Putnam's Sons, s. 346, https://books.google.com/books?id=HVYuAAAAYAAJ&dq=the%20clipper%20ship%20era%20rainbow&lr&num=100&as_brr=4&pg=PA346#v=onepage&q=red%20jacket&f=false