SS «Red Jacket»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
SS «Red Jacket»
Redjacketclipper.jpg
Generell info
FlaggstatUSA
Rederi White Star Line
Tekniske data[a]

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt
Klipper «Red Jacket»

Red Jacet var en klipperskute, en av de største og raskeste som noen gang er bygget. Hun var også det første skipet i White Star Line. Hun ble oppkalt etter Sagoyewatha, en berømt Seneca indianerhøvding, kalt "Red Jacket" av bosettere. Hun ble konstruert av Samuel Hartt Pook, bygget av George Thomas i Rockland, Maine, og ble sjøsatt i 1853, det siste skipet, til å bli sjøsatt fra dette verft.[1]

Som mange andre raske klipper, ble det er hevdet at hun var en ekstrem klipper, men dette er teknisk feil. Ekstreme klippere var noen av de klippere som bygget i perioden 1850 til 1852, og hadde minst en 40" fribord med en halv last. Å være kjent som en ekstrem clipper var å bli kjent som en rask, og det ble populært å kalle alle rask kllipper «ekstrem»

Reiser[rediger | rediger kilde]

På sin første tur satte «Red Jacket» rekorden for seilskuter som krysset Atlanterhavet ved å reise fra New York til Liverpool på 13 dager, 1 time, 25 minutter, dock til dock.

Hun forlot Rockland under slep, og ble rigget i New York. Hennes kaptein var en veteran lasteskipkaptein, Asa Eldridge fra Yarmouth, Massachusetts,[2] og hun hadde et mannskap på 65 mann. Underveis til Liverpool gjorde hun i gjennomsnitt 14,5 knop, enkelte gnger 17 knop, (31,5 Km/t)

En annen Collins Line klipper ankom Liverpool (som hadde forlatt New York to dager før «Red Jacket» rapporterte at «Red Jacket» var bare akter. Da hun kom inn i havnen prvde slepebåter å få sleper om bord i klipperen, men hun var reiste for fort. Tusenvis varslet Collins så Eldridge låreet seil og la fartøyet til kai..

I Liverpool ble «Red Jacket» bunnskrapt og lugaree utstyrt for den australske innvandrer-fart. Hun ble kjøpt av Pilkington & Wilcox og andre Liverpool investorer 24. april 1854, Hun ble så chartret av White Star Line og seilte til Melbourne, Australia. Under kaptein Samuel Reid (som eide 1/16 i henne) kom hun til Melbourne etter 69 dager. Bare én clipper, «James Baines» var den som noensinne seilte fortere.

«Red Jacket» gikk så i innvandrerfart frem til 1867, da hun ble en australsk og Indisk kystfrakteskip.

Skjebnen av skipet[rediger | rediger kilde]

I 1872 Rød Jakke sluttet clippers Marco Polo og Donald McKay, som "endte sine dager i Quebec trelasthandel,"[3] og ble en trelast transportør fra Quebec til London. I 1883 ble hun solgt til Blandy Brødre, en portugisisk shipping company i Madeira Islands som en coaling hulk. Hun var drevet i land i en storm i 1885.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://penobscotmarinemuseum.org/pbho-1/collection/ship-red-jacket. 
  2. ^ https://web.archive.org/web/20121105074536/http://www.hsoy.org/historic/hallethouse.htm. Arkivert fra originalen 5. november 2012. 
  3. ^ Clark, A H (1912), «Fate of the Clipper Ships», The clipper ship era; An epitome of famous American and British clipper ships, their owners, builders, commanders and crews, 1843–1869, New York: G.P. Putnam's Sons, s. 346, https://books.google.com/books?id=HVYuAAAAYAAJ&dq=the%20clipper%20ship%20era%20rainbow&lr&num=100&as_brr=4&pg=PA346#v=onepage&q=red%20jacket&f=false