SS «City of Flint»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

SS «City of Flint» var et frakteskip tilhørende USAs handelsmarine og det første amerikanske skipet som ble tatt av tyskerne under andre verdenskrig.

Skipet var under kaptein Joseph H. Gainard kommando da det første gang involverte seg i krigen ved å redde 200 overlevende fra det torpederte britiske passasjerskipet SS «Athenia» i begynnelsen av september 1939.

9. oktober 1939 fraktet «City of Flint» 4000 tonn smøreolje fra New York til Storbritannia og var merket som et nøytralt skip da lommeslagskipet «Deutschland» avskar henne omtrent 1200 mil utenfor New York. De erklærte at lasten var smuglergods og tok skipet som krigsbytte. Et tysk prisemannskap malte over alle amerikanske merker og heiste det tyske flagget.

For å unngå britenes Royal Navy satte prisemannskapet kursen mot Tromsø. Norge var på denne tiden et nøytralt land og med senkingen av handelsskipet SS «Lotent W. Hassen» friskt i minnet nektet de tyskerne adgang. Prisemannskapet dro så mot Murmansk og hevdet å ha havarert med påfølgende krav om nødhavn. Sovjetunionen nektet dem likevel å anløpe, for hvis det virkelig var snakk om havari kunne ikke den amerikanske besetningen være krigsfanger.

I ukene som fulgte ga USA sine handelsskip ordre om å registrere seg i andre land, slik at støtten til de allierte kunne fortsette uten å bryte nøytraliteten. Imens begynte Royal Navy å nærme seg det fangede skipet.

Prisemannskapet prøvde nå Norge på nytt, denne gangen i Haugesund. Den norske regjeringen nektet atter en gang skipet adgang og kalte den tyske besetningen for kidnappere. Med Royal Navy like i hælene hadde ikke prisemannskapet noe annet valg enn å trosse det norske avslaget og 3. november seilte de likevel inn til havn. Den tyske besetningen ble internert og den 6. november ble skipet igjen overlatt til kaptein Gainard.

«City of Flint» fortsatte å trafikkere Atlanterhavet frem til hun ble senket 25. januar 1943.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «D/S City of Flint (+1943)» (engelsk). Besøkt 11. oktober 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]