SS «Athenia»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
SS «Athenia»
Ss athenia.jpg
Generell info
Flaggstat StorbritanniaRediger på Wikidata
KallesignalKNRT
Tekniske data[a]
Lengde160,4 meter
Bredde20,2 meter
Dypgående8,44 meter

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt
Fotografi av livbåt fra SS «Athenia» med overlevende etter forliset
Livbåt fra SS «Athenia» med overlevende etter forliset

SS «Athenia» var det første britiske skipet som ble senket av Tyskland under andre verdenskrig.

«Athenia» ble bygget ved Fairfield Shipbuilding and Engineering Company Ltd. og ble sjøsatt ved Govan i Skottland i 1923. For mesteparten av sin karriere gikk hun mellom Storbritannia og Canada.

«Athenia» var på 13 465 tonn, var 160,4 meter lang og 20,2 meter bred. Hun kunne ta totalt 1 516 passasjerer, toppfarten var 15 knop.

Den 3. september 1939, kun få timer etter at Storbritannia hadde erklært Tyskland krig, angrep den tyske ubåten U-30 «Athenia» i den tro at hun var et bevæpnet handelsskip. Ubåten avfyrte to torpedoer mot skipet uten advarsel. Dette til tross for at ubåter opererte under ordre om å gjennomsøke potensielle mål, og tillate passasjerer og mannskap å forlate skipet før det ble senket. På det tidspunktet hun ble senket hadde Athenia 1 103 sivile passasjerer, blant disse mer enn 300 amerikanere.

I hjelpearbeidet klarte kaptein Carl Johan Anderssen og resten av mannskapet ved det norske skipet MS «Knute Nelson» å redde 449 overlevende fra SS «Athenia». Dessverre skjedde det også en tragisk ulykke med en av «Athenia» sine livbåter, som i mørket kom i kontakt med og ble knust av propellen på MS «Knute Nelson». I den livbåten var 52 kvinnelige passasjerer og tre sjømenn, kun åtte overlevde dette sammenstøtet og den påfølgende kantringen. I alt ble 112 passasjerer og mannskap drept, inkludert 28 amerikanere. Tilstedeværelsen av amerikanere om bord på skipet førte til at tyskerne fryktet at USA ville blande seg inn i krigen

I litteratur[rediger | rediger kilde]

Skipets forlis er et viktig element i Alyson Richmans roman Hele livet på en dag (Cappelen Damm 2013) - engelsk tittel The lost wife, hvor hovedpersonen Josef er en av de som overlever forliset mens hans foreldre og søster ikke gjør det.