SEQUEL

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

SEQUEL (Structured English Query Language) er et spørrespråk som ble utviklet av IBM, og var forløperen til den mer kjente Structured Query Language (SQL). Etterhvert tok andre selskaper (Oracle, SyBase, Informix) i bruk lignende konsepter, og SEQUEL-språket utviklet seg til å bli en «uskreven standard».

SEQUEL var et av de første språkene som brukte Edgar Frank Codd sin relasjonsmodell. På 2000-tallet har etterfølgeren SQL blitt det mest brukte relasjonsdatabasespråket.

Historie[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1970-tallet ble SQL utviklet hos IBM i samarbeid mellom Raymond Francis Boyce og Donald D. Chamberlin. Den første versjonen het SEQUEL, og var basert på originalspråket deres kalt SQUARE (Specifying Queries As Relational Expressions). SEQUEL ble designet for å manipulere og hente data i relasjonsdatabaser. I 1974 publiserte Chamberlin og Boyce "SEQUEL: A Structured English Query Language" som gav detaljer om deres forbedringer av SQUARE og introduserte datauthentingsaspektene ved SEQUEL.[1]

SEQUEL ble senere omdøpt til SQL, angivelig fordi SEQUEL var et varemerke registrert av flyselskapet Hawker Siddeley.[1] Etterfølgeren til SEQUEL var SQL, som i 1986 ble ordentlig standardisert for første gang med SQL-86 av American National Standards Institute (ANSI), og i 1987 av Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen (ISO). Det offisielle navnet var da "Database Language SQL".

Selv om SEQUEL i praksis ikke brukes lenger og SQL har tatt over så henger navnet "SEQUEL" fortsatt igjen, og brukes fremdeles av enkelte som kallenavn når de egentlig mener SQL.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • ISO/IEC 9075, den internasjonale SQL-standarden, hvis opprinnelse kommer fra SEQUEL

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Chris Collins. «History of SQL».