Tabell (database)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En tabell er i en relasjonsdatabase et sett med verdier, organisert i rader og kolonner, alternativt betegnet poster og felter. Hver av kolonnene har et, innen tabellen, unikt navn. Radene er som oftest identifisert ved bruk av en unik primærnøkkel bestående av en eller flere kolonner som unikt identifiserer raden. «Tabell» er et hverdagslig uttrykk for en relasjon. En tabell har et spesifisert antall kolonner, men kan et vilkårlig antall rader. I tillegg til selve dataene som lagres er det som regel også assosiert en del metadata med tabellen. Dette kan f.eks være informasjon om restriksjoner på tabellen eller kolonnene, eller spesifikasjon på hvilken datatype den enkelte kolonnen består av.

Dataene i en tabell trenger ikke å være fysisk lagret i databasen. Visninger omfattes også av begrepet tabell, men dataene de representerer kan beregnes hver gang man utfører en spørring mot den.

Sammenligning med andre typer datastrukturer[rediger | rediger kilde]

I enkelte systemer, som hierarkiske databaser, som ikke er relasjonelle, er strukturerte datafiler det nærmeste man kommer en tabell.

I motsetning til et regneark er som regel kolonnenes datatyper spesifisert av tabellspesifikasjonene, selv om enkelte relasjonsdatabaser, som f.eks SQLite, ikke håndhever denne distinksjonen like sterkt.