Raymond F. Boyce

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Raymond F. Boyce
Født1947Rediger på Wikidata
Død16. juni 1974Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseInformatiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedPurdue University[1]
NasjonalitetUSA

Raymond Francis Boyce (1946–1974) var en amerikansk informatiker kjent for sin forskning på relasjonsdatabaser. Han er mest kjent for sine bidrag til å utvikle databasespråket SQL og Boyce-Codd normalformen .

Biografi[rediger | rediger kilde]

Raymond vokste opp i New York, og var student ved Providence College hvor han ble uteksaminert i 1968.[2] I 1972 fikk han doktorgrad i informatikk ved Purdue University. Hans kone Sanndy[3] som han møtte på college var sykepleier. Etter Purdue jobbet han med databaseprosjekter for IBM i Yorktown Heights, New York. På den korte tiden han hadde der, som var rett under 2 år, utviklet han Boyce–Codd normalformen. Sammen med Donald D. Chamberlin utviklet han Structured Query Language (SQL) mens han ledet utviklingsgruppen for relasjonsdatabaser til IBM i San Jose, California. Han døde i 1974 av en aneurisme, og etterlot seg kona Sanndy og spedbarnsdatteren Kristin.[3]

SQL[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1970-tallet ble SQL utviklet hos IBM i samarbeid mellom Boyce og Donald D. Chamberlin. Den første versjonen het SEQUEL (Structured English Query Language), og basert på originalspråket deres kalt SQUARE (Specifying Queries As Relational Expressions). SEQUEL ble designet for å manipulere og hente data i relasjonsdatabaser. I 1974 publiserte Chamberlin og Boyce "SEQUEL: A Structured English Query Language" som gav detaljer om deres forbedringer av SQUARE og introduserte datauthentingsaspektene ved SEQUEL.[4] SEQUEL var et av de første språkene som brukte Edgar Frank Codd sin relasjonsmodell. SEQUEL ble senere omdøpt til SQL, angivelig fordi SEQUEL var et varemerke registrert av flyselskapet Hawker Siddeley.[4] På 2000-tallet har SQL blitt det mest brukte relasjonsdatabasespråket.

Boyce-Codd normalform[rediger | rediger kilde]

Boyce–Codd normalformen (BCNF) ble utviklet i 1974 av Boyce og Edgar Frank Codd . Det er en type normalform som brukes i databasenormalisering. Målet med relasjonsdatabasedesign er å generere en mengde med databaseskjemaer som lagrer informasjon uten unødvendig redundans. Boyce-Codd normalform er en måte å oppnå dette på samtidig som det fortsatt er mulig for brukere å reltativt enkelt hente ut informasjon. Ved å bruke BCNF vil en database fjerne all redundans basert på funksjonelle avhengigheter. Det er en litt sterkere versjon av den tredje normalform .

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mathematics Genealogy Project[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Dean's List Released For Past Semester». The Cowl. Providence College. 27. september 1967. 
  3. ^ a b Chamberlin, Donald. Interview with Paul McJones. Chamberlin, Donald oral history. July 21, 2009.
  4. ^ a b Chris Collins. «History of SQL».