Spørrespråk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Spørrespråk (engensl: query language) er et forenklet språk som benyttes i databehandling og informasjonsgjenfinning. Det finnes mange typer spørrespråk av vidt forskjellig kompleksitet og bruksområder. De fleste av oss benytter oss antageligvis av spørrespråk daglig, f.eks ved søking på Google eller lignende søketjenester.

Historie[rediger | rediger kilde]

Begrepet spørrespråk finnes i artikler fra så tidlig som 1960-tallet[1], men kom nok ikke i utbredt bruk før på 1970-tallet, med utviklingen av spørrespråk som SEQUEL (Structured English query language), senere omdøpt til SQL og QUEL (QUEry language). Det har etterhvert kommet til alle tenktelige slags spørrespråk, og man har i dag språk som f.eks. XQuery og XPath for behandling av XML-data, MDX for bruk mot OLAP-databaser eller CQL, et spørrespråk utviklet for bruk mot bibliografiske systemer ol.

Spørrespråk var i utgangspunktet sett på som enkle brukervennlige grensesnitt til databaser, i naturlig språk, som selv ukyndige brukere kunne benytte seg av.[2][3] Man innså etterhvert at dette var et syn som ikke var støttet av hvordan spørrespråk faktisk ble benyttet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Information retrieval
  2. ^ «What are query languages?». Arkivert fra originalen 8. november 2012. Besøkt 7. august 2008. 
  3. ^ English as a query language