Sørlandsekspressen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Sørlandsekspressen er en bussrute mellom Kristiansand og Oslo. Ruta følger E18 og stopper ved alle byene i Aust-Agder, bl.a på Harebakken bussterminal like utenfor Arendal sentrum.

Forbindelsen fikk konsesjon og ble etablert i 1986 under navnet Sørlandsbussen og har utviklet seg til å bli en seriøs konkurrent til jernbane og fly.

Ruta drives i dag av Nettbuss Sør som eies av NSB og er fra 2013 Nettbuss express-rute, NX-190. Sørlandsekspressen har elleve avganger hver dag fra Kristiansand til Oslo (2006).

Sørlandsekspressens ruteplan er lagt med en reisetid på 5 timer og normalprisen én vei er 350 kroner, t/r 560 kroner.

Ruta ble opprettet av Aust-Agder Trafikkselskap (ATS) hvor NSB var medeier og seinere ble eneeier. Fra starten og gjennom 1990-tallet gikk ruta under navnet Sørlandsbussen, så endret til Sørlandsekspressen. Ruta inngikk lenge i det landsomfattende ekspressbussnettet NOR-WAY Bussekspress.

Sørlandsekspressen fikk i 2002 konkurranse av virksomheten til Konkurrenten.no og fra 2006 også av Lavprisekspressen på strekningen mellom Kristiansand og Oslo. Fra nyttår 2007 meldte selskapet Sørøst Ekspressen seg på, men var i drift kun noen uker. I desember 2007 startet Miljøekspressen ny rute på strekningen, drevet av Risør og Tvedestrand Bilruter (RTB), men ble etter kort tid innstilt og selskapet RTB ble kjøpt av Nettbuss Sør.

Kilder[rediger | rediger kilde]