Sørlandsekspressen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Volvo9700H-NG-B13R-6x2-NettbussExpress.jpg

Sørlandsekspressen er en ekspressbussrute mellom Kristiansand og Oslo som drives av Vy Buss. Ruta følger E18 og stopper ved alle byene i Aust-Agder, bl.a på Harebakken bussterminal like utenfor Arendal sentrum. Noen avganger er i 2020 forlenget til Stavanger.

Forbindelsen fikk konsesjon og ble etablert i 1986 under navnet Sørlandsbussen og har utviklet seg til å bli en seriøs konkurrent til jernbane og fly. Bussen er i 2021 raskere og vesentlig billigere enn konkurrenten Sørtoget.[1]

Ruta ble opprettet av Aust-Agder Trafikkselskap (ATS) hvor NSB var medeier og seinere ble eneeier. Fra starten og gjennom 1990-tallet gikk ruta under navnet Sørlandsbussen, så endret til Sørlandsekspressen. Ruta inngikk lenge i det landsomfattende ekspressbussnettet NOR-WAY Bussekspress. Ruta ble fram til 1. januar 2014 kjørt av Nettbuss Sør, og er fra 1. mai 2013 Nettbuss express.

Dagens (2023) utgave av Sørlandsekspressen heter VY190 og har mange daglige avganger hver vei mellom Kristiansand, Arendal og Oslo. Fra 5. juni 2023 går ruten også fra Bergen via Leirvik, Haugesund og Stavanger.

Sørlandsekspressens ruteplan er lagt med en reisetid på 4 timer og 18 minutter, mot tidligere 5 timer. Sørtoget bruker mer enn 10 minutter mer.

Sørlandsekspressen fikk i 2002 konkurranse av virksomheten til Konkurrenten.no og fra 2006 også av Lavprisekspressen på strekningen mellom Kristiansand og Oslo. Fra romjula 2007 meldte selskapet Sør-Øst Ekspressen seg på, men var i drift kun noen uker. I desember 2007 startet MiljøXpressen ny rute på strekningen, drevet av Risør og Tvedestrand Bilruter (RTB), men ble i september 2008 innstilt etter at selskapet RTB ble kjøpt opp av Nettbuss Sør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]