Sørlandsekspressen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sørlandsekspressen er en ekspressbussrute mellom Kristiansand og Oslo som drives av Vy Buss. Ruta følger E18 og stopper ved alle byene i Aust-Agder, bl.a på Harebakken bussterminal like utenfor Arendal sentrum.

Forbindelsen fikk konsesjon og ble etablert i 1986 under navnet Sørlandsbussen og har utviklet seg til å bli en seriøs konkurrent til jernbane og fly.

Ruta drives i dag av Nettbuss Ekspress AS, fram til 1. januar 2014 av Nettbuss Sør, og er fra 1. mai 2013 Nettbuss express-rute, NX190. Dagens (2017) utgave av Sørlandsekspressen heter NX190 og har 9 daglige avganger hver vei mellom Kristiansand og Oslo. I tillegg kommer et par avganger fra Tangen ved Kragerø.[1]

Sørlandsekspressens ruteplan er lagt med en reisetid på 5 timer.

Ruta ble opprettet av Aust-Agder Trafikkselskap (ATS) hvor NSB var medeier og seinere ble eneeier. Fra starten og gjennom 1990-tallet gikk ruta under navnet Sørlandsbussen, så endret til Sørlandsekspressen. Ruta inngikk lenge i det landsomfattende ekspressbussnettet NOR-WAY Bussekspress.

Sørlandsekspressen fikk i 2002 konkurranse av virksomheten til Konkurrenten.no og fra 2006 også av Lavprisekspressen på strekningen mellom Kristiansand og Oslo. Fra romjula 2007 meldte selskapet Sør-Øst Ekspressen seg på, men var i drift kun noen uker. I desember 2007 startet MiljøXpressen ny rute på strekningen, drevet av Risør og Tvedestrand Bilruter (RTB), men ble i september 2008 innstilt etter at selskapet RTB ble kjøpt opp av Nettbuss Sør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]