Sørlandets maritime videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sørlandets maritime videregående skole
SorlandetSwinoujscie.jpg
TypePrivat videregående skole
Grunnlagt1918
KommuneKristiansand
AdresseKystveien 310
Elever45 (2020)
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet

Sørlandets maritime videregående skole
58°07′04″N 8°06′21″Ø

Sørlandets maritime videregående skole (SMVGS), også kalt Maritim videregående skole Sørlandet), er en privatskole i Kristiansand. Skolen tilbyr Vg2 i Maritime fag. Utdanningen leder til to års læretid som matros eller motormann. Skolen er eid av Sørlandets Seilende Skoleskibs Institution. Institusjonen eier også skoleskipet MS «Sjøkurs», som fungerer som internat for elevene og skoleskip. Skolen har i løpet av et skoleår omtrent 10 uker seilingstid, der skipet besøker både norske og utenlandske havner.

Skolen har internatplikt, og alle elever må betale for kost, losji og tokt med skipet. Statens lånekasse for utdanning dekker store deler av kostnadene gjennom utstyrsstipend og borteboerstipend.

Utdanningsløp[rediger | rediger kilde]

Vg1 Teknologi- og industrifag gir grunnlaget for inntak til Vg2 Maritime fag. Elever som ønsker å bli skips-offiser må gå via Vg2 Maritime fag. Skolens elever bor på skoleskipet gjennom hele utdanningsperioden, og deltar på tokt til inn- og utland. Hele miljøet forbereder elevene på utviklingen videre mot en læreplass på skip i to år mot fagbrev som matros eller motormann, eventuelt videre skolegang og sertifikat som skipsoffiser. Skolens idegrunnlag er at det beste grunnlaget gis ved å lære om skip på skip.

Skoleskipet[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: MS «Ragnvald Jarl»

Skipet er det tidligere hurtigruteskipet «Ragnvald Jarl». Det gikk som hurtigrute fra 1956 og helt fram til midten av 1990-tallet. Da ble det overtatt av Rogaland sjøaspirantskole (som driver maritim videregående opplæring i Stavanger), og omdøpt «Gann». I mars 2007 kom skipet til Kristiansand, har fått tilbake den originale fargen på skroget, og heter MS «Sjøkurs». Denne båten er nå oppgitt, og nytt skoleskip er tidligere hurtigrute MS «Lofoten» fra 1964.[trenger referanse]

Tidligere skoleskip[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]