Sørlandets maritime videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maritim Videregående Sørlandet
SorlandetSwinoujscie.jpg
LandNorge
TypePrivat videregående skole
Grunnlagt1918
Region/fylkeAgder
KommuneKristiansand
ByKristiansand
BydelLund
AdresseMarviksveien 140
Elever45 (2020)
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet
Map
Sørlandets maritime videregående skole
58°07′04″N 8°06′21″Ø

Sørlandets maritime videregående skole (SMVGS), også kalt Maritim videregående skole Sørlandet), er en privatskole i Kristiansand. Skolen tilbyr Vg2 i Maritime fag. Utdanningen leder til to års læretid som matros eller motormann. Skolen er eid av Sørlandets Seilende Skoleskibs Institution. Skolen eier også skoleskipet MS «Lofoten», som fungerer som internat for elevene og skoleskip. Skolen har i løpet av et skoleår omtrent 6 uker seilingstid, der skipet besøker en god del norske havner.

Alle elever må bo ombord på skoleskipet, og alle elever må betale for kost, losji og tokt med skipet. Statens lånekasse for utdanning dekker omtrent halvparten av kostnadene gjennom utstyrsstipend og borteboerstipend.

Utdanningsløp[rediger | rediger kilde]

Vg1 Teknologi- og industrifag og Vg1 Elektro og datateknologi gir grunnlag for inntak til Vg2 Maritime fag. Elever som ønsker å bli skips-offiser må gå via Vg2 Maritime fag. Skolens elever bor på skoleskipet gjennom hele utdanningsperioden, og deltar på tokt rundt om i Norge. Hele miljøet forbereder elevene på utviklingen videre mot en læreplass på skip i to år mot fagbrev som matros eller motormann, eventuelt videre skolegang og sertifikat som skipsoffiser. Skolens idegrunnlag er at det beste grunnlaget gis ved å lære om skip på skip.

Skoleskipet[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: MS «Lofoten»

Skipet er det tidligere hurtigruteskipet MS «Lofoten». Det gikk som hurtigrute fra 1964 og helt fram til 2021. Da ble det solgt til Maritim Videregående Sørlandet.

Tidligere skoleskip[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]