Sørlandets maritime videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 58°07′04″N 8°06′21″Ø Sørlandets maritime videregående skole er en privatskole i Kristiansand, skolen tilbyr to linjer Vg1 Teknikk og industriell produksjon og Vg2 Maritime fag. Skolen er eid av Sørlandets Seilende Skoleskibs Institution og institusjonen eier også skoleskipet MS «Sjøkurs» som fungerer som internat for elevene og skoleskip. Skolen har i løpet av et skoleår omtrent 10 uker seilingstid, der skipet besøker både norske og utenlandske havner.

Skolen har i dag 60 elever fordelt likt på de to linjene. Skolen har internatplikt, og alle elever må betale 6000 kr per måned for kost og losji. Dette dekker også tokt med skipet. Kost og losjipengene dekkes helt eller nesten helt av Statens lånekasse for utdanning. Hvor mye stipend den hver enkelt får dekket av lånekassen er det visse kriterier og bestemmelser for.

Skipet[rediger | rediger kilde]

Skipet er det tidligere hurtigruteskipet «Ragnvald Jarl». Det gikk som hurtigrute fra 1956 og helt fram til midten av 1990-tallet. Da ble det overtatt av Rogaland sjøaspirantskole (som driver maritim videregående opplæring i Stavanger), og omdøpt «Gann». I mars 2007 kom skipet til Kristiansand, har fått tilbake den originale fargen på skroget, og heter «Sjøkurs».

Utdanningsløp[rediger | rediger kilde]

Vg1 TIP er et bredt grunnlag for videre utdanning. Elever som ønsker å bli skips-offiser, må velge Vg2 Maritime fag. TIP eller Vg1 Elektro er inntakskrav. Skolens elever bor på skoleskipet gjennom hele utdanningsperioden, er på tokt til inn- og utland, og hele miljøet forbereder elevene på utviklingen videre mot en lærlingeplass på skip i 2 år, fagbrev som matros/motormann, videre skolegang og sertifikat(er) som skipsoffiser. Skolen mener det beste grunnlaget er å lære om skip på skip. Alle Vg2-elever som oppfyller kravene til Maritimt opplæringskontor seriøst, får læreplass.

Tidligere skip som har tjenestegjort som skoleskip[rediger | rediger kilde]