Sørfjorden (Ullsfjord)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sørfjorden sett fra Straumsbukta

Sørfjorden (nordsamisk: Moskavuotna,[1] kvensk: Moskivuono,[2] begge brukt om hele Ullsfjorden) er den innerste delen av Ullsfjorden i Tromsø kommune i Troms.

Fjorden er 28 kilometer lang, og begynner ved Storstraumen, mellom bygda Skarmunken i vest og Straumsnes i øst. På østsiden av fjorden ligger bygda Olderbakken, og på vestsiden ligger Sjursnes, som var kommunesenter i den tidligere Ullsfjord kommune. På Sjursnes ligger også Ullsfjord kirke. Fjorden er her rundt 4 kilometer bred. Ved Skognes svinger Sørfjorden mot sørvest, og blir smalere. Rundt 10 kilometer fra fjordbotnen går Lakselvbukta inn på østsiden av fjorden. Innerst i bukta ligger bygda Lakselvbukt, som i dag er den største bygda i fjorden. Sørfjorden slutter i en liten poll kalt Sjøvassbotn, som har innløp via et smalt sund kalt Sørstraumen. Fra Sjøvassbotn er det bare 3 kilometer over til Balsfjorden.[3]

Foruten bygdene som er nevnt ligger det langs hele Sørfjorden mange mindre bygder og bosetninger langs begge sider av fjorden. Fv51 og Fv52 går langs vestsiden av fjorden, mens Fv293 går langs østsiden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sørfjorden». Faktaark. Kartverket. Besøkt 12. mars 2019. 
  2. ^ «Kvenske stedsnavn». www.kvenskestedsnavn.no. Besøkt 5. mars 2019. 
  3. ^ Sørfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk