Sør-Koreas hær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sør-Koreas hær
Basisdata
Aktiv5. september 1948 – dags dato
LandSør-Korea
TypeArmé
Størrelse520 000 (2010)[1]
HovedkvarterGyeryong
NettsideSør-Koreas hær
Operativt oppdrag
InnsatserKoreakrigen, Vietnamkrigen, Gulfkrigen, Afghanistan, Irak

Sør-Koreas hær (eller Republikken Koreas hær; RR: Daehanminguk Yukgun, Hangul: 대한민국 육군, Hanja: 大韓民國 陸軍) er den største militærgren i det sørkoreanske forsvaret med 520 000 mannskaper per 2010. Størrelsen skyldes i stor grad verneplikt, som for alle sørkoreanske menn betyr 21 måneders tjeneste i landets væpnede styrker mellom uteksaminering fra videregående skole og fylte 35 år.

Hæren er relativt godt utstyrt og den er en av de mest slagkraftige i Asia. Hovedformålet til hæren er å forsvare landets territorium mot fiender, i all hovedsak Nord-Korea.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Hæren er organisert for både å kunne operere i fjellrikt terreng som er typisk for Koreahalvøya og i Nord-Korea, som selv mønstrer over en million soldater i Den koreanske folkearmé hvorav to tredeler har sine garnisoner nær den demilitariserte sonen som i dag skiller de to koreanske statene. Dagens politiske ledelse i Sør-Korea har igangsatt et program som i løpet av de neste to tiårene skal omforme hæren til å bli en ren forsvarshær, der målet er å kunne slå tilbake et hvert nordkoreansk angrep mot sør.

Hæren var opprinnelig inndelt i tre arméer: første armé (FROKA), andre armé (2nd OC) og tredje armé (TROKA), hver med sitt eget hovedkvarter, korps og divisjoner. Tredje armé hadde ansvaret for å forsvare hovedstaden Seoul, samt de vestre deler av den demilitariserte sonen. Første armé hadde ansvaret for forsvaret av den østre delen av den demilitariserte sonen, mens andre armé utgjorde baktroppen lengre sør i landet.

Hæren har gjennomgått en restrukturering for å redusere overlappingen. Andre armé ble i 2006 omgjort til «andre kommando», mens de to andre arméene ble slått sammen i 2010 til den nye «første kommando».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «국방백서 2010». 30. desember 2010. [død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]