Sømskjoldbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sømskjoldbille
Nomenklatur
Cassida vibex
Linnaeus, 1767
Populærnavn
sømskjoldbille[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
UnderfamilieSkjoldbiller
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: urterike enger
Utbredelse: finnes i Norge

Sømskjoldbille (Cassida vibex) er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den lever på ulike planter, blant annet i slektene Centaurea, Tanacetum og Cirsium.

Sømskjoldbille er mellom 5,5–7 mm lang. Den har en blekbrun grunnfarge på hode og halsskjold (pronotum). Halsskjoldet har punktur overalt og er like bred som dekkvingene. Dekkvingene er grønne, men med et bredt brunlig bånd over sømmen (midtlinjen). Kroppen er svært bred, noe flat og oval, den skjuler både hodet og beina. Beina er lyse.

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten. De sitter tett inntil planten og det store flate halsskjoldet og dekkvingene gjør at billen kan være svært vanskelig å oppdage.

Sømskjoldbille tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 28. februar 2022. Besøkt 28. februar 2022. 
  2. ^ Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av sømskjoldbille Cassida vibex som EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata