Sølvberget (Stavanger)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sølvberget er et område i Stavanger mellom Kirkegata og Sølvberggata, og mellom Arneageren og Steinkargata. Navnet er også knyttet til en gate som starter i Østervåg og ender på Arneageren.

Stavanger kulturhus på Sølvberget i 2007

Sølvberget domineres i dag av Kulturhuset. Men det er også mange butikker blant annet flere sølvsmeder, og flere restauranter.

Navnet Sølvberget[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer mest trolig av mannsnavnet Sølve.

Etter et sagn skulle det på Christian IVs tid vært noen franskmenn som lette etter sølv her. På 1820-tallet ble professor Jens Esmark fra Universitetet i Oslo hentet for å sjekke om det kunne være sølv i berget. Det ble ikke funnet noe sølv.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Anders Bærheim har vist til at det på Sølvberget ble funnet gropesteiner før Kulturhuset ble bygget. Gropene var under noen hus som ble revet, og de ble ødelagt under sprengningsarbeidene. Gropesteiner er vanskelige å datere dersom de ikke kan kobles mot noe annet. De blir ofte datert tilbake til bronsealderen.

Fra ulike kilder kan vi se at det fra 1700-tallet og framover var tett bebyggelse på Sølvberget. Navnet Sølvberggaten ble tatt i bruk på 1770-tallet.

Filmteatret ble reist som et kommunalt kinobygg i 1927 i det som dengang ble regnet som et saneringsmodent strøk. I sitt nyklassisistiske formspråk hadde det en monumental karakter der det var plassert midt i den eldre trebebyggelsen. I 1930-årene vedtok bystyret å sanere nabotomtene på Sølvberget og reise et nietasjes kino- og administrasjonshus, men okkupasjonsårene satte en stopper for planene.

Flere bygninger ved Sølberget ble revet på 1950- og 1960-tallet og arealet ble brukt som parkeringsplass fram til Kulturhuset ble bygget.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Berthelsen, Herman: "Kulturhuset Sølvberget har lagt om driften", Kulturnytt, Årgang 16, nr 1, 1994
  • Bærheim Anders: "Rundt Sylvberget", Stavanger Aftenblad, udatert utklipp 1950
  • Henriksen Egil: "Sølvberget, Stavanger Kulturhus 10 år i Stavanger", Sølvberget 1997.
  • Stavangeren: Høybygg – Søragadå, motsetningene tiltrekker hverandre, 25. juli 1959.
  • Sølvberg-gjengen: "Sølvberget på godt og vondt: minner fra oppveksten på Sølvberget i 1920-30 årene", Stavanger, 1995
Autoritetsdata