Arneageren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stavanger kulturhus med Arneageren i forgrunnen i 2007

Arneageren i Stavanger er torget utenfor kulturhusetSølvberget. Arneageren ligger i skjæringen mellom Søregata og Sølvberggata. I middelalderen lå kanskje Martinskirken i området ved Arneageren. Hele torget er belagt med brostein. Plassen er en av byens sentrale publikumsplasser, ikke minst for ungdom. Det er utdeling av brosjyrer fra ulike politiske og religiøse organisasjoner hver lørdag, og det er jevnlig musikk fra grupper og gatemusikanter.

Navnet har den fordi Arneageren opprinnelig var åkeren på Arnegård.

Langs Arneageren[rediger | rediger kilde]

Stavanger kulturhus, Sølvberget ble bygget i 1987 og er det største bygget ved Arneageren. Kulturhuset inneholder blant annet Stavanger bibliotek, SF Kino Stavanger, Barnas Kulturverksted, Galleri Sølvberget, Kult.kafeen og diverse kiosker.

Filmteatret i Stavanger fra 1924 ligger ved siden av Kulturhuset. Huset er utført i nyklassisistisk stil, og er en av denne stilepokens viktigste representanter i Rogaland. Det ble ombygget og nyinnredet i forbindelse med at det ble sammenbygget med Kulturhuset i 1988.

Det er en scene på torget, med Rolfsen klesbutikk i bakgrunnen. Dette er en populær møteplass og det holdes ofte feiringer, opptog, demonstrasjoner og andre aktiviteter på denne scenen. Mot midten av torget står det to store trær, og bak disse er det en moderne fontene.

Til plassen ligger Renaa:Xpress med tilhørende utendørsservering, Godt Brød og McDonald's.

Antony Gormleys prosjekt Broken Column har en av sine «Jernmenn» stående på Arneageren.