Hopp til innhold

Ryggekamera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ryggekamera på en Volkswagen
Skjerm til ryggekamera i en Volkswagen

Et ryggekamera er en spesiell type videokamera som er produsert spesielt med det formål å monteres bak på et kjøretøy for å hjelpe til med å rygge, og for å lindre den bakre blinden få øye på. Det er spesielt designet for å hjelpe føreren med å se i "blindsonen" rett bak bilen.[1]

Kjøretøysprodusentene har vanligvis koblet kamera til en skjerm på instrumentpanelet.

Det første ryggekameraet ble brukt i konseptbilen Buick Centurion fra 1956, presentert i januar 1956 på General Motors Motorama. Kjøretøyet hadde et bakmontert TV-kamera som sendte bilder til en TV-skjerm i dashbordet i stedet for bakspeilet. Senere hadde Volvo VESC fra 1972 et ryggekamera. Kamera kom imidlertid ikke før på Volvo 240-modellen.[2]

Senere er det også kommet "fugleperspektivkamera" som gjør det mulig å se omgivelsene på alle sidene av kjøretøyet.

Også Buicks ide, med å bytte ut sidespeil med videokamera isteden for bilens speil, har i senere år begynt å komme på enkelte mer eksklusive modeller.

Ryggekamera

[rediger | rediger kilde]

Utformingen av et ryggekamera er forskjellig fra andre kameraer ved at bildet snus slik at bilde på skjermen blir et speilbilde.[2] Dette er nødvendig fordi kameraet og sjåføren er i motsatt retning, og uten det ville kameraets høyre vært til venstre for sjåføren og omvendt. Speilbilde gjør at orienteringen av skjermen stemmer overens med de fysiske speilene på kjøretøyet. Et ryggekamera har vanligvis et vidvinkel- eller fiskeøyeobjektiv. Mens et slikt objektiv ødelegger kameraets evne til å se omgivelsene lenger unna, lar ryggekameraet sjåføren se en uavbrutt horisontal bane fra det ene bakre hjørnet til det andre. Kameraet er vanligvis rettet i en nedadgående vinkel, for å se potensielle hindringer på bakken samt plasseringen av nærmer seg vegger og kanter, i stedet for rett bakover. Ryggekameraer er vanlige på alle nyere kjøretøyer.

Kjøretøy som har GPS-navigasjonssystemer i instrumentpanelet benytter denne skjermen også til ryggekamera. Tilleggsfunksjonene på skjermen er ofte streker som synligjør kjøretøyets bane under rygging og ofte også et oppkonstruert bilde som viser bilen ovenfra.

Kameraet og skjermen slår seg automatisk på når når giret er satt i revers.[3]

Ryggekamera for traktor

[rediger | rediger kilde]

Ryggekameraer på traktorer er populære på grunn av teknologiske fremskritt og reduserte kostnader. Det første kommersielt tilgjengelige ryggekameraet for traktorer ble utviklet av AGCO Corporation og introdusert i 1997 som et valgfritt ekstrautstyr på Challenger 6000 Series-traktorer. Dette kameraet var et enkelt analogt system som ga et svart-hvitt bilde av området bak traktoren. Det ble ikke en suksess på grunn av sin begrensede funksjonalitet og høye kostnader. Ryggekameraer utviklet tidlig på 2000-tallet og senere er pålitelige og har funksjoner som nattsyn og zoom. Dette er standardfunksjon på mange nye traktorer, og er også tilgjengelig som tilbehør for eldre traktorer. De forhindrer ulykker ved å gi operatørene en klar oversikt over området bak traktoren, spesielt på trange steder eller når de rygger. Ryggekameraer har blitt et viktig sikkerhetsfunksjon for traktorer og vil fortsette å spille en avgjørende rolle i å forbedre sikkerheten og forhindre ulykker.

Fugleperspektiv kamera

[rediger | rediger kilde]

I 2007 introduserte Nissan sin "Around View Monitor" på Infiniti EX35 2008, som bruker fire kameraer for å gi et fugleperspektiv av kjøretøyet. BMW introduserte sitt konkurrerende system kalt Surround View i 2009 på F10 5-serien. Andre bilprodusenter har siden tilbudt lignende systemer og i 2011 introduserte Toyota Panoramic View Monitor i en 2012 ansiktsløftning på Alphard og Vellfire.[4]

Bilspeil kamera

[rediger | rediger kilde]

Kamera isteden for sidespeil ble først tilbudt i oktober 2018 på Lexus ES,[11] senere har dette også kommet på flere andre bilmerker.[5]

Noen bilmerker har også byttet ut det tradisjonelle bakspeilet med et videokamera montert på bak på kjøretøyet.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «The Danger of Blind Zones | Vehicle Blind Spots - Consumer Reports». www.consumerreports.org (engelsk). Besøkt 26. desember 2021. 
  2. ^ «VESC: The Volvo Before Its Time». www.eurosporttuning.com (engelsk). Arkivert fra originalen 26. desember 2021. Besøkt 26. desember 2021. 
  3. ^ «tricityinsurancenews.com». www.tricityinsurancenews.com (engelsk). Besøkt 26. desember 2021. 
  4. ^ Josh (24. november 2009). «F10 5-Series: The Highlights and Technology». BMW BLOG (engelsk). Besøkt 26. desember 2021. 
  5. ^ Paukert, Chris. «Lexus ES Digital Outer Mirrors to be a world first». Roadshow (engelsk). Besøkt 26. desember 2021.