Ruby (artist)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ruby
Ruby (Egyptian Singer).png
Fødtرانيا حسين محمد توفيق
8. okt. 1981[1]Rediger på Wikidata (40 år)
KairoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, skuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet EgyptRediger på Wikidata

Rania Hussein (arabisk: رانيا حسين) (født 8. oktober 1981), kjent som Ruby (arabisk: روبى), noen ganger skrevet Roubi, er en egyptisk sanger og skuespiller. Hun ble kjent med debutsingelen «Enta Aref Leih» (norsk: «vet du hvorfor?»). Den egyptiske regissøren og produsenten Sherif Sabri har fått æren for å ha lansert henne. Hun blir ansett som en av de mest omtalte kvinnelige artistene i Egypt.[2]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Ruby (fullt navn: Rania Hussein Mohammed Tawfik)[3] startet sin karriere som modell da den polske sangeren Marcel Romanoff oppdaget henne foran Det amerikanske universitetet i Kairo. Romanoff bestemte seg for at Ruby skulle opptre i musikkvideoen sin. Senere opptrådte hun i musikkvideoen til sangen «Don't Make Me Cry» av samme artist. Før dette studerte Ruby jus ved Bani Suwayf-universitetet.

Hun opptrådte senere i TV-reklamer for flere produkter, blant annet Pringles, Sparkle og Alo. Deretter arbeidet hun med den egyptiske filmregissøren Youssef Chahine i filmen «Sekoot Hansawaar» (2001), der hun spilte rollen som en romantisk, rik jente som forelsker seg i sjåføren sin. Youssef Chahine er angivelig ansvarlig for at hun tok artistnavnet «Ruby». Forut for dette opptrådte hun i komedien «Film Thakafy» i en mindre rolle.

Musikkarriere[rediger | rediger kilde]

Den første musikkvideoen av debutsingelen «Enta Aref Leih» (2003), regissert av Sherif Sabri, var en hit på de fleste satellitt-musikkanalene i Midtøsten sommeren 2003. Denne videoen forårsaket et voldsomt mediaoppstyr, og fikk kritikk for måten Ruby opptrådte med et provoserende magedanskostyme i Prahas gater. Hun ble blant annet klaget inn for det egyptiske parlamentet av en politiker fra Det muslimske brorskapet.[4] Til tross for denne motstanden fikk singelen Ruby inn i rampelyset.[5] Sangen er komponert av den velkjente egyptiske musikeren Mohammad Rahim.

Rubys andre video ble sluppet tidlig i 2004. Den het «Leih Beydary Kedah», også regissert av Sherif Sabri, og igjen med provoserende innhold. I de siste sekundene av videoen vises klipp fra produksjonen, der Ruby er sammen med stylister i Beirut, og i studio sammen med Mohammad Rahim og Sherif Sabri.

Den tredje musikkvideoen hennes, «El Gharaam (Koll Amma A'ollo Ah)», inneholdt klipp fra filmen «Saba' Wara'aat Kotcheena» (norsk: «7 spillekort»). Filmen ble sensurert av regimene i Egypt og Syria, og mange andre arabiske land tillot den ikke vist på grunn av den erotiske tematikken. Filmen ble regissert og produsert av Sherif Sabri, og var hans første erfaring med kinofilm. Senere ble to musikkvideoer sluppet. En for «Ana Omry Mastaneat Hadd», og den andre for «Ghawy», begge fra filmen «Saba' Wara'aat Kotcheena» («7 spillekort»).

«Eba'a Abelni» er Rubys siste musikkvideo, og temaet i videoen er oldtidens Egypt. Videoutgaven av sangen er omarrangert av Sherif Sabri selv. Han regisserte også videoen. Ruby ble sponset av MelodyHits TV, som fikk eksklusive senderettigheter til videoen.

«Mosh Hate'dar» er den første singelen fra det andre albumet hennes, «Meshit Wara Ehsasy», som ble sluppet i mars 2007. Denne videoen overrasket publikum fordi hun gikk bort fra det provoserende imaget fra de tidligere musikkvideoene hennes. Den andre singelen var tittelsporet, «Meshit Wara Ehsasy», (norsk: «jeg fulgte følelsene mine») der hun opptrådte i pyramidekomplekset ved Giza foran pyramidene og Sfinksen.

I en rekke intervjuer har Ruby blitt spurt om sin provoserende stil, og har svart at hun ikke anser seg selv som et sex-symbol. Det verserte også rykter om at hun skulle gifte seg med manageren sin, Sherif Sabri, men begge to har benektet dette ryktet.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  • Eba'a Abelni (2004)
  • Meshit Wara Ehsasy (2007)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ elCinema.com, elcinema.com, besøkt 17. mars 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Sexy stars push limits in Egypt» av Heather Sharp. BBC News, Kairo. 4. august 2005
  3. ^ «In the Arab World, Pop Stardom Can Be A Touchy Subject» av Y. Euny Hong, The Washington Post. 5. juni 2005
  4. ^ «Ruby's music videos banned by national tv» fra Freemuse Arkivert 12. mai 2008 hos Wayback Machine.
  5. ^ «Shaking Up The Airwaves» fra Carnival Arabia Arkivert 2. mai 2006 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]