Rrok Kolë Mirdita

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rrok Mirdita»)
Rrok Kolë Mirdita
Født28. sep. 1939Rediger på Wikidata
Montenegro
Død7. des. 2015Rediger på Wikidata (76 år)
Tirana
BeskjeftigelseKatolsk prest (1965–), katolsk biskop (1993–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Archbishop of Durrës-Tiranë (1993–2005)
  • Roman Catholic Archbishop of Tiranë-Durrës (2005–2015) Rediger på Wikidata
NasjonalitetAlbania
Signatur
Rrok Kolë Mirditas signatur

Rrok Kolë Mirdita (født 28. september 1939 i Klezna i Montenegro i Kongeriket Jugoslavia, død 7. desember 2015 i Tirana i Albania) var en albansk katolsk prelat som var erkebiskop av Tiranë-Durrës fra 1993 og til sin død i 2015.[1]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Rrok Kolë Mirdita vokste opp i USA.[2]

Prest[rediger | rediger kilde]

Rrok Mirdita ble presteviet 2. juli 1965 i en alder av 25 år av erkebiskopen av Bar, Aleksandar Tokic, for erkebispedømmet New York. Han var så sjelesørger i etnisk albanske menigheter i Bronx og Westchester County i erkebispedømmet New York. Den 1. juli 1986 utnevnte kardinal John Joseph O'Connor, erkebiskop av New York, Mirdita til administrator av den albanske katolske kirke.

Erkebiskop[rediger | rediger kilde]

Den 25. desember 1992, i en alder av 53 år, ble han utnevnt til erkebiskop av Tiranë-Durrës. Han ble bispeviet den 25. april 1993 av pave Johannes Paul II og kardinalene Camillo Ruini og Jozef Tomko. Samtidig ble tre andre biskoper til Albania ordinert - Zef Simoni, Frano Illia og Robert Ashta) - under pavens pastoralreise til Albania. Mirdita ble formann av Den albanske katolske bispekonferanse og formann for Caritas Albania.

På hans initiativ ble St. Pauls katedral bygget i Tirana. Dens triangulære arkitektur skulle, etter erkebiskopens ide, symbolisere at islam, ortodoks kristendom og katolisisme sameksisterer fredfullt landet. Den første messefeiring i den nye katedralen var den 27. januar 2002 med kardinalstatssekretær Angelo Sodano som hovedcelebrant, koncelebrert med erkebiskop Mirdita. Erkebiskopens residens ble bygd ved siden av den ortodoksee katedralem, og julen 1999 hilste Mirdita og den ortodokse erkebiskop Anastasios (Anastas) sine sognebarn sammen.

Han døde på Moder Teresa-hospitalet i Tirana den 7. desember 2015, som følge av et slag.[3]

Erkebiskop Mirdita, sammen med avdøde sjefsmufti Haviz Sabri Koci fra det muslimske samfunn i Albania, erkebiskop Anastasius fra den ortodokse autokefale kirke i Albania og Dede Reshat Bardhi fra sufienes Bektashi-orden blir sett på som grunnleggerne av den religiøs gjenfødelsew i Albania, etter de undertrykkende årene under det ateistiske kommunistregimet som erklærte religion som ulovlig.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]