George Cross

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
George Cross
Basisdata
Type:Kors
Land:Storbritannia
Mottakere:Militært og sivilt personell
Tekniske data
Festeanordning:Medaljebånd
Rangering

George Cross, norsk Georgskorset, er en britisk utmerkelse innstiftet av kong Georg VI 24. september 1940 til belønning av heltemodig innsats og tapperhet under farlige omstendigheter. Georgskorset var primært tiltenkt sivile, men kan også tildeles militære. Utmerkelsen er tildelt innbyggere i Storbritannia, landets kolonier og i Samveldeland. Georgskorset rangerer etter Victoriakorset, men foran øvrige ordener og utmerkelser i Storbritannia og Samveldet. Mottagere er berettiget til å føre bokstavene GC etter sitt navn.

I tilknytning til Georgskorset finnes Georgsmedaljen, som tildeles for innsats av mindre heroisk karakter.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Georgskorset er utformet i sølv. Mellom korsvinklene finnes Georg VIs kongemonogram. Midtmedaljongen bærer et motiv med Sankt Georg dragedreperen og omskriften «FOR GALLANTRY». Mottagerens navn og datoen for tildeling inngraveres på baksiden. Medaljebåndet er blått.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Det er foretatt til sammen 159 tildelinger av Georgskorset, 86 av disse posthumt. Ved to tilfeller er Georgskorset gitt til kollektiver. Det skjedde første gang 15. april 1942 da George VI tildelte utmerkelsen til Malta for å ha motstått blokaden av øyen. En avbildning av Georgskorset er å finne i Maltas flagg. I 1999 tildelte dronning Elizabeth II Georgskorset til Royal Ulster Constabulary, Nord-Irlands politistyrke fram til 2001.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • (da) Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]