Rotte på loftet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rotte på loftet er et teaterstykke skrevet av Joakim Fink Graasvold. Stykket ble skrevet på bestilling fra Skien kommunes prosjekt for teaterformidling for barn og unge, StøpeSkien, og ble siden satt opp en rekke ganger av frigruppen Teater Glimt.[1][2][3]

Stykket ble første gang satt opp i 2005Teater Ibsens hovedscene, da med regi av Sylvia Salvesen, og med Henrik Berg Larsen og Cecilie Graasvold i rollene. Deretter ble det satt opp på Ibsens Venstøp i Skien, Telemark Fylkesmuseum Brekkeparken, på diverse kaféscener og på Teatermuseet og Ibsenmuseet i Oslo.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Stykket beskriver et møte mellom 12 år gamle Henrik Ibsen og hans smårare grandtante Faster Ploug. De to møtes på Mørkeloftet hos familien Ibsen. I løpet av dette møtet finner de to ut at de har mer til felles enn de ante, at de begge to er "outsidere" og blir sett på som annerledes. De finner et fellesskap og en forståelse i dette – de er begge "rotter på loftet".

Å ha "rotte på loftet" er et gammelt dansk uttrykk som betyr å ha gått fra forstanden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hagen, Dan (23. mai 2005). «Premiere som gnistret». Telemarksavisa (norsk). Besøkt 16. januar 2024. 
  2. ^ «Outsidere på mørkeloftet (arkivert)». Varden. 22. mai 2005. Arkivert fra originalen 12. januar 2013. Besøkt 17. september 2023. «"Rotter på loftet" er et småskummelt møte mellom to outsidere i familien Ibsens hus en gang på 1830-tallet. (---) Forestillingen "Rotter på loftet" som skal vises på Teater Ibsen i Skien gjennom den kommende uken, er satt opp i regi av StøpeSkien. Den er et underprosjekt av arbeidet med den store Rottejomfruen-skulpturen og de som skal få glede av skuespillet er elever i 4.-7.klasse. Det blir satt opp to skoleforestillinger flere av dagene. 21-åringen Joakim Fink Graasvold har skrevet stykket og i rollen som faster Ploug finner vi hans eldre søster Cecilie Graasvold. Henrik Berg Larsen spiller Henrik Ibsen.» 
  3. ^ «Markerte verdensdagen (arkivert)». Varden. 6. november 2007. Arkivert fra originalen 12. januar 2013. Besøkt 17. september 2023. «Etter pausen fikk vi så kveldens høydepunkt "Rotte på loftet" fremført av det unge teateret "Glimt". Handlingen i stykket er lagt til mørkeloftet på Venstøp hvor man finner den unge Henrik Ibsen spilt av Aleksander Sylvan Knutsen og grandtante Plau spilt av Cecilie Grosvold. Begge føler seg litt utenfor det gode selskap og holder seg på mørkeloftet hvor man kan berette eventyr som for eks. om rottefangeren fra Hameln. Der kan den unge Ibsen lage dukker til sitt eget dukketeater og grandtante Plau kan fortelle om sin gamlekjæreste Jacob. Først når gjestene har gått kommer de to ut igjen fra mørkeloftet. En stor applaus til unge og dyktige skuespillere»