Rosslyn-kapellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rosslyn-kapellet
Rosslyn Chapel.jpg
Grunnlagt15. århundre
NettsideNettside
Beliggenhet

Rosslyn-kapellet
55°51′19″N 3°09′36″V

Rosslyn-kapellet, formelt kjent som Collegiate Chapel of St Matthew ble bygget på midten av 1400-tallet. Det ligger like ved Roslin Castle og landsbyen Roslin i Midlothian i Skottland.

Steinkirken er tilegnet den hellige Matteus, og ble bygget av William Sinclair (1410–1484), greve av Caithness og baron av Rosslyn. Han var fra Sinclair-familien, en adelsfamilie av normannerslekt. Byggingen startet i 1446, da kirken offisielt ble grunnlagt, og ble avsluttet i 1484, da taket ble satt på. William Sinclair skal være begravet her, men steinkisten er av nyere dato.

Kapellet er egentlig en av fire fløyer i en påbegynt korskirke, en av få som overlevde reformasjonen i Skottland. Kapellet er meget rikt utsmykket, med vanlige kirkelige motiver. I viktoriatiden (på 1800-tallet) ble det reist et tilbygg som i dag fungerer som inngang til selve kapellet. Krypten under kapellet fungerer som gravkapell for Sinclairfamilien. Det er gjort vitenskapelige undersøkelser for å finne andre underjordiske rom, men ingen har blitt funnet.

Det foreligger mye spekulasjon og populærkultur som knytter kapellet tett til frimureriets historie og symbolikk. Boken Da Vinci-koden utspiller seg der, og sluttscenene i filmen, som bygger på romanen, ble spilt inn i kapellet. Dog er det svært lite beviser for at en slik tilknytning faktisk finnes. Mark Oxbrow og Ian Robertson har motbevist teorien om at Rosslyn på noen måte forestiller Salomons tempel.[1] Likeledes har en rekke forskere angrepet Browns spekulasjoner om kapellets tilknytning til frimureri. Robert L. D. Cooper utga i 2003 en omfattende guide til Rosslyn-kapellet «i den hensikt å imøtegå all tull som er blitt offentliggjort om Rossly-kapellet i løpet av de siste femten år.»[2] Likeledes utga han i 2006 boken The Rosslyn Hoax, som detaljert gjennomgår «beviser» for tilknytningen mellom frimureriet og kapellet, og motbeviser slike teorier. For eksempel foreligger det dateringsfeil ved en påstått tilknytning mellom lærlingesøylen og frimurer-tradisjoner.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mark Oxbrow og Ian Robertson: Rosslyn and the Grail, Edinburgh 2005
  2. ^ Robert L. D. Cooper: Illustrated Guide to Rosslyn Chapel, Edinburgh 2003
  3. ^ Robert L. D. Cooper: (The Rosslyn Hoax, 2006, s. 146-7)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

kirkeDenne kirke- og Storbritanniarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.