Rongøyna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°30′21,974″N 4°55′0,21000″Ø

Rongøyna
Areal2,7 kvadratkilometer
Høyde over havet48 meter
Beliggenhet

Rongøyna
60°30′46″N 4°54′32″Ø

Rongøyna er ei øy i Øygarden kommune. Øya har broforbindelse til Bergen via Sotra.

To skoler er plassert på Rong; Rong skule for 1-7 klasse for elever fra Rong, og Øygarden Ungdomskule som er felles ungdomsskole for hele Øygarden.[1][2]

Natur[rediger | rediger kilde]

Breivikmarka myrområde er et ganske stort myrområde uten inngrep, mellom Breiviki og Rongaloptet/Ormhilleren på Rongøyna. Tjern i nordvestre delen av lokaliteten med forekomst av den sjeldne buntsivaks.

Rongaloptet kystlyngheiområde med rikt innslag av purpurlyng. Avgrensa i nord av Rongaloptet, som i seg selv har element av berg med tilhørende flora, i vest/nordvest av gangveg til Ormhilleren friluftsområde, mot øst av sig/myrdrag mot Rongesundbrua og i sør av Ormhilleren/Insta Glosviki. Særlig i sør- og vestvende, tørre hellinger på berg med tynt jorddekke finner en innslag av purpurlyng, avbrutt av våtere myrdrag. Som ellers i lyngheiområdene i Øygarden er vegetasjonen avbrutt av nakne knauser og berg. Området er truet av gjengroing av buskfuru. På grunn av gjengroinga av lyngheiene har områder med dominans/betydelig innslag av purpurlyng etterhvert blitt sjeldnere i Øygarden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «O. Rygh: Norske Gaardnavne». www.dokpro.uio.no. Besøkt 30. april 2016. 
  2. ^ «O. Rygh: Norske Gaardnavne». www.dokpro.uio.no. Besøkt 30. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]