Romakloster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Roma (Gotland))
Jump to navigation Jump to search
Sukkerfabrikken ved Romakloster.

Romakloster (eller bare Roma) er et tettsted i Gotland kommune i Gotlands länGotland i Sverige. I 2010 hadde tettstedet 913 innbyggere.[1] Tettstedene Roma kyrkby og Romakloster var frem til 1995 ansett som ett tettsted, men har fra da blitt regnet som to separate tettsteder.[2]

Stedet er kjent fra slaget ved Roma kloster i 1288 under den gotlandske borgerkrigen mellom borgerne i Visby og bøndene på landsbygda i Gotland. Like utenfor Romakloster ligger det en ruin etter et kloster. Det ble oppført av munker tilhørende cistercienserordenen i 1164. Navnet Roma har imidlertid ingen sammenheng med Roma i Italia, men er avledet av ordet rom som i samlingssted. Dette anses i sin tur å ha sammenheng med stedets sentrale betydning som samlingssted for Gotlands høyeste politiske og juridiske instans, Gutnaltinget. Klostret ble etter reformasjonen krongods, en kongsgård. Klosteret og Roma kongsgård, som klostereiendommen opprinnelig tilhørte, er i dag en populær turistattraksjon.

Klosteret og kongsgården Roma ligger dog ikke i tettstedet, som er vokst opp rundt jernbanestasjonen som ble innviet 10. september 1878. Til å begynne med betjente den stort sett bare kongsgården og de omkringliggende bondegårdene. Men etableringen av Roma sockerbruk, som ble bygget på jorder tilhørende kongsgården i 1894, medførte et oppsving for jernbanen og utbygging av jernbanenettet. I Hammaren oppsto bebyggelse i tilknytning til jernbanen, og i Vallgärdet ble det oppført strukturert bebyggelse etter en rutenettplan fra 1906. Hoveddelen av bebyggelsen i Hammaren kom til etter 1940. Jernbanestasjonen og bebyggelsen ble opprinnelig kalt Roma, men for å unngå forvekslinger med den italienske byen byttet poststedet navn til Roma kloster, selv om klosteret ikke lå i tettstedet.[3]

I Romakloster er det også en nedlagt sukkerfabrikk der en stor del av stedets innbyggere tidligere arbeidet. Det finnes også en videregående skole og en grunnskole.

Romakloster har også et stort idrettslag – Roma IF, som blant annet driver med ishockey, fotball, svømming og innebandy.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sveriges tätorter 2010» (PDF). Statistiska centralbyrån. Arkivert fra originalen (PDF) 2011-06-16. Besøkt 17. mars 2016. 
  2. ^ scb.se Tätorter 1995 på side 62
  3. ^ Vägen till kulturen på Gotland, Gotländsk arkiv 1987 s. 127.


Koordinater: 57°30′19,7″N 18°27′14,6″Ø