Gotlands län

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 57°28′6,9204″N 18°26′45,762″Ø

Gotland

Flagg

Våpen

Land Sverige Sverige
Landskap Gotland
Status Len (Län)
Adm. senter Visby
Areal 3 140 km²
Befolkning 56 955 (2009)
Bef.tetthet 18,1 innb./km²
Gotland

Gotlands län er et av Sveriges fylker (län) og en øy i Østersjøen utenfor kysten av sør-øst Sverige. Gotland er Sveriges største øy, hvor det har vært bebyggelse og drevet handel i årtusener. På grunn av det, finnes det et stort antall fortisdsminner på Gotland. Over 42 000 er i dag registrert. Årlig arrangeres det middelalderfestival i Visby. Länet består av kun en kommune; Gotland kommune.

Landskap[rediger | rediger kilde]

Landskapet Gotland omfatter hele dagens Gotlands län. I tillegg inneholder selva lenet Fårö, Karlsöarna og Gotska Sandön.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Hovedoppgavene for fylkesadministrsjonen er å utføre de oppgavene gitt av Riksdagen og den svenske regjeringen, å koordinere og oppmuntre til fylkets økonomiske vekst og ivareta rettssikkerheten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gotland var tidlig et handelssentrum, og har også fungert som tilholdssted for sjørøvere. I middelalderen oppsto det konflikt mellom innflyttede tyske kjøpmenn i Visby og bøndene rundt. Det førte til borgerkrig på Gotland som til slutt ble bilagt av den svenske kongen Magnus Ladulås i 1288. I 1361 ble øyen invadert av danskene. Først i 1645 ved freden i Brömsebro ble Gotland igjen svensk.

Tettsteder[rediger | rediger kilde]

Havnen i Visby

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]