Gotlands län

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gotland
Helgumannen (2) hq.JPG

Flagg

Våpen

LandSverige Sverige
LandskapGotland
StatusLen (Län)
Grunnlagt1658
Adm. senterVisby
Areal3 140 km²
Befolkning56 955 (2009)
Bef.tetthet18,1 innb./km²
Høyde o.h.30 meter
Gotland

Gotlands län
57°30′N 18°30′Ø

Gotlands län er et län i Sverige. Det består av øya Gotland i Østersjøen, samt Fårö, Gotska Sandön og noen nærliggende mindre øyer. Gotland er Sveriges største øy, og det har vært bebyggelse og drevet handel her i årtusener. På grunn av dette, finnes det et stort antall fortidsminner på Gotland. Over 42 000 er i dag registrert. Årlig arrangeres det middelalderfestival i Visby. Länet består av kun en kommune; Gotland kommune.

Landskap[rediger | rediger kilde]

Landskapet Gotland omfatter hele dagens Gotlands län.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Hovedoppgavene for lensadministrasjonen er å utføre de oppgavene gitt av Riksdagen og den svenske regjeringen, å koordinere og oppmuntre til lenets økonomiske vekst og ivareta rettssikkerheten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gotland var tidlig et handelssentrum, og har også fungert som tilholdssted for sjørøvere. I middelalderen oppsto det konflikt mellom innflyttede tyske kjøpmenn i Visby og bøndene rundt. Det førte til borgerkrig på Gotland som til slutt ble bilagt av den svenske kongen Magnus Ladulås i 1288. I 1361 ble øyen invadert av danskene. Først i 1645 ved freden i Brömsebro ble Gotland igjen svensk.

Tettsteder[rediger | rediger kilde]

Havnen i Visby

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]