Rollaug

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rollaug var et norsk rockeband som eksisterte fra 1980 til 1985. Bandet spilte hovedsakelig egne låter med trøndersk tekst innenfor sjangeren rock (trønderrock). Bandets første album ble innspilt i Viking Studio i Øksendal. Produsent var Terje Tysland, og albumet var planlagt utgitt på Kaare Skevik jr.'s plateselskap Rose Music. Albumet ble imidlertid oppkjøpt og utgitt på Mariann Records i 1981. Neste album ble innspilt hos Nils Øybakken i Mosjøen, og utgitt på hans label Experience Records i 1983. Den egentlige initiativtaker til bandet var Alf Inge Wallum. Som bror til Per Erik «Prikken» Wallum (1950 - 1990) mente han at «Prikken» satt med mange gode låter og at tida var moden for å komme seg ut å spille igjen etter Prudence-karrieren. Frode Viken (1955 - 2018) var også ivrig låtskriver, og tanken var at «Prikken» og Frode skulle forsyne Rollaug med tekst og musikk.

Straks Rollaug var etablert og hadde øvd inn de første låtene, fikk bandet en flying start ved å bli presentert av NRK-journalist Jan Lysø i et lengre program på landets eneste riksdekkende radiokanal. Dette førte til at bandet ble kjent over natten for publikum og arrangører. Rollaug raskt ble booket inn på viktige scener som Club 7 i Oslo og Studentersamfundet i Trondheim, samt festivaler. Noe turneband ble Rollaug imidlertid aldri. Intervju med Rollaug bekreftet at det for de fleste av bandmedlemmene var det «fast arbe' og fast inntekt» som gjaldt. Etter hvert ble helgespilling i Trøndelag, på Nordmøre og i Nordland opp til Mo i Rana bandets rutine, og sjeldnere lengre turneer. Bandet ble booket av Trønderartist (Alf Inge Wallum).

Frode Viken, Rune Evjen og Terje Olsen hadde spilt sammen i hotellbandet Evergreen og senere i Steinkjerbandet Opera Buffa. Sistnevnte band kan derfor ses på som en forløper til Rollaug. Frode Viken gikk etter oppløsningen av Rollaug i 1985 til bandet After Dark, som senere skiftet navn til DDE og satset på egne (Frode's) låter på trøndersk. Per Erik Wallum startet visegruppa Nabolaget. Terje Olsen fortsatte i dansebandet Swingers og samarbeidet senere med Frode og DDE i rollen som tekstforfatter Tomas Haugum hadde allerede begynt i Hardline og Haugums Reviderte. Rune Evjen fortsatte som kapellmester i ulike prosjekt (Eplene i Messehagen, Norsk Revyfestival, med mer). Geir Ove Risvik hadde startet White Lies og senere Ove og Dæm. Rune Nilsen spilte i ulike lokale band. Alle medlemmene i Rollaug fortsatte som aktive musikere.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlem[rediger | rediger kilde]

  • Geir Ove Risvik – vokalist, rytmegitar 1980 - 82
  • Ola Larsen – Slagverk 1980

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]