Roberto Tucci

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Roberto Tucci
Født19. april 1921[1]Rediger på Wikidata
NapoliRediger på Wikidata
Død14. april 2015[1]Rediger på Wikidata (93 år)
RomaRediger på Wikidata
Gravlagt Campo VeranoRediger på Wikidata
Utdannet ved Gregoriana, Università degli Studi di Napoli Federico IIRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Katolsk prest (1950–)[2]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Italia (19462015), Kongedømmet Italia (19211946)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Ridder av Æreslegionen, kommandør av Ordre des Arts et des LettresRediger på Wikidata
Våpenskjold
Roberto Tuccis våpenskjold

Roberto Tucci (født 19. april 1921 i Napoli i Italia, død 14. april 2015 i Roma)[3] var en av Den katolske kirkes kardinaler, og en av de få kardinaler som ikke er bispeviet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Napoli, og døpt i den anglikanske kirke - hans engelske mor tilhørte denne kirke. Senere ble han som 13-åring døpt sub contio i den katolske kirke. Under hele sitt liv satte han den angliksnske form for kristendom høyt, og var i det hele tatt svært åpen mot den engelskspråklige verden.[trenger referanse]

Jesuitt, prest[rediger | rediger kilde]

Tucci trådte etter skoletiden som 15-åring inn i jesuittordenens novisiat, og fikk etter den prestelige grunnutdannelse prestevielsens sakrament i 1950. Etter videre studier tok han doktorgraden i filosofi i Napoli, og doktorgraden i teologi i Roma.

Så fulgte noen år i vanlig sjelesorg. Deretter ble han redaktør og utgiver at det italienske katolske tidsskriftet La Civiltà Cattolica, og deltok under annet vatikankonsil som sakkyndig innen området katolsk sosiallære.[trenger referanse] Senere ble han rådgiver for Vatikanet i sosiale spørsmål. Fra 1961 til 1982 var han stedfortredende president for den italienske katolske presseforening, og i årene 19671969 var han generalsekretær for jesuitterordenens italienske provins.

I 1973 utnevnte pave Paul VI ham til administrerende direktør for Radiovaticana. Han var i denne post til 1985. Han var også medlem av styret for Georgetown University i Washington fra 1977 til 1983. I mange år, siden tiden han virket i Vatikanradioen og fremover, var Roberto Tucci reiseplanlegger og -ledsager for pave Johannes Paul IIs utenlandsreiser. Han var blant annet med på å planlegge pavens reise til de fem nordiske land i 1989.[trenger referanse] Arbeidet medførte planleggingsbesøk i forkant, ofte flere ganger, og ledsagelse av paven under selve reisene.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II kreerte ham til kardinal i 2001, med Sant'Ignazio som tittelkirke. Han bad om å bli fritatt fra den sedvanlige bispevielse som gis til kardinaler som ikke innehadde denne.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Roberto Tucci, 145032670
  2. ^ tucci
  3. ^ Kardinal Tucci er død, katolsk.no besøkt 16. april 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]