Robert Poulet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Robert Poulet
Født4. september 1893
Liège, Belgia
Død6. oktober 1989 (96 år)
Marly-le-Roi, Belgia
Beskjeftigelse journalist, litteraturkritiker, skribent
NasjonalitetBelgia Belgia

Robert Poulet (født 4. september 1893, død 6. oktober 1989) var en belgisk forfatter, litteraturkritiker og journalist.

Poulet ble utdannet ved Faculté des Mines i hjembyen hans i Belgia. Poulet tjenestegjorde som soldat under den første verdenskrig før han tok diverse strøjobber på forskjellige steder i Belgia og Frankrike. Han begynte å skrive litteratur og en rekke litterære anmeldelser gjennom 1920-tallet og han publiserte sin første roman i 1931. Som en litteraturkritiker ble han kjent for hans skarpe avvisning mot kvinnelige forfattere fordi han mente at kvinner ikke klarte å skrive gode bøker.

Poulet var involvert i politikken på den tidlige 1930-tallet da han ble medlem av en studiegruppe med et korporativt politisk ståsted. Han var en sterk tilhenger av den belgiske uavhengigheten gjennom hele mellomkrigstiden og under den andre verdenskrig. Hans meninger ble påvirket av blant andre Charles Maurras og Action Française. Poulet var aldri direkte imot nazistene og ofte skrev han støtteerklæringer for dem i løpet av hans tid som ansatt i avisen Le Nouveau Journal.

Poulet roste tyskerne i deres krig mot Sovjetunionen på grunn av hans egen sterke anti-kommunisme. Poulet ble dømt til døden i oktober 1945 på grunn av hans tyskervennlighet og samarbeid med nazistene under verdenskrigen. Men, etter å ha sonet seks år i fengsel ble han løslatt og han fikk lov til å vende tilbake til Frankrike igjen.

Etter Poulets flyttet til Frankrike publiserte han en rekke selvbiografiske romaner der han forsøkte å rettferdiggjøresitt samarbeid med nazistene under krigen. Hans grunnlag for dette samarbeidet var at han prøvde å beskytte monarkiet i Belgia og den belgiske uavhengigheten. Poulet var en nær venn og tilhenger av Robert Faurisson og sammen med ham reklamerte Poulet sin benektelse av at Holocaust noensinne hadde funnet sted.

Til tross for Poulets mange kontroversielle meninger og uttalelser opprettholdt han et livslangt vennskap med den berømte tegneserieskaperen Hergé, som hadde jobbet for Poulet under verdenskrigen, frem til opphavsmannen av tegneseriefiguren Tintin døde i 1983. Poulet sin egen selvbiografi, Ce n'est pas un vie, ble publisert i 1976.

Poulet døde i oktober 1989, da han var 96 år gammel.