Robert Morrison

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se også Robert Morrison (roer)
Robert Morrison
Robert Morrison 1782-1834.jpg
Født5. januar 1782
Bullers Green
Død1. august 1834 (52 år)
Guangzhou
Beskjeftigelse Leksikograf, språkforsker, oversetter, skribent, bibeloversetter
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Medlem av Royal Society
Utmerkelser Fellow of the Royal Society

Robert Morrison (kinesisk navn: 馬禮遜, pinyin: Mǎlǐxùn; født 5. januar 1782 i Bullers Green nær Morpeth i Northumberland i England, død 1. august 1834 i Kanton i den danske Hong i faktoriene; begravet på den gamle protestantiske gravlund i Macao) var en skotsk misjonær. Han var den første protestantiske misjonær i Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Robert Morrison var sin onkels medhjelper som skolestmaker, men fortsatte samtidig sine studier. Han beskjeftiget seg meget med Bibelen og lærte seg gammelgresk, hebraisk og latin. Også William Careys virke i India gjorde inntrykk på ham.

Han gjennomgikk det teologiske seminar Hoxton i London, mot sin families ønsker. og ble antatt i 1804 i Londonmisjonsselskapets tjeneste og utsendt som dets første misjonær til Kina.

Misjonær[rediger | rediger kilde]

Han kom til Macao den 4. september 1807 på et engelsk skip. Tre dager etter ble han utvist fra den portugisiske katolske byen og dro da til De tretten faktorier i Kanton. Han begynte å kle seg kinesisk og begynte å gå med hårkø. Men hans første forsøk på å tilpasse seg kinesiske skikker slo feil, og da han ble syk i 1808 dro han tilbake til Macao.

I 1809 dro han tilbake – nå hadde han lært seg både kinesisk og kantonesisk. Som sekretær ved et britisk handelshus hadde han nå lovlig residens i Kina. Han oversatte Bibelen til kinesisk, noe som lenge hadde vært hans store mål. Han skrev også en kinesisk ordbok til bruk for vesterlendinger.

I 1814 døpte han Tsae A-Ko (蔡阿高), den første kinesiske protestant.

Til bibeloversettelsen brukte han tolv år, til ordboken seksten. For meget av arbeidet, ikke minst for avklaring av terminologi, hadde han stor nytte fra en eldre katolsk oversette av store deler av Det nye testamente: Pater Jean Basset M.E.P.s ferdige manuskript fra tidlig 1700-tall til en evangelieharmoni, Apostlenes Gjerninger, Paulusbrevene og 1. kapittel av Hebreerbrevet. Til arbeidet med Det gamle testamente spilte samarbeidet med misjonæren W. Milne en stor rolle.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Eliza Armstrong Morrison (kompilator): Memoirs of the Life and Labours of Robert Morrison, D.D., 2 vols., London, 1839
  • Murray Rubinstein. The Origins of the Anglo-American Missionary Enterprise in China