Hoxton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hoxton
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Hackney
Admin. grevskap: Stor-London
Seremon. grevskap: Stor-London
Status Sted i Indre London
Postkode: N1

Tradisjonelle Hoxton
Nye Hoxton
Hoxton Square

Hoxton er et område i bydelen Hackney i London, rett nord for City of London. Hoxton er området mellom Old Street, City Road, Regent's Canal og Kingsland Road.

Navnet Hogesdon («Svinegården») er tidligst nevnt i Domesday Book fra det 11. århundre. På 1500-tallet ble Hoxton tatt i bruk som et rekreasjonsområde for den stadig mer overfylte byens borgere. Det ble anlagt hager og fornøyelsesparker langs dagens Hoxton Street, som ble kalt for «Pimlico Path». Navnet Pimlico er ikke sikkert forklart, men antas å være et personnavn. Pimlico ble etter hvert et synonym for rekreasjon og fornøyelser, og smitta seinere over på det området i Westminster som i dag heter Pimlico. Foruten de populære hagene og turstiene ble det på denne tida også bygd en del herskapshus i Hoxton, særlig for utenlandske ambassadører og hoff-folk.

Etter bybrannen i 1666 fikk Hoxton en tilstrømning av mennesker som hadde mista husene sine og ville etablere seg utafor byen. De gamle herskapshusene forfalt; mange av dem ble tatt i bruk som dårekister eller fattighus.

Under industrialiseringa på 1800-tallet ble Hoxton fylt opp med rekkehus for arbeiderklassen, samtidig som det kom opp lettere industri (bryggerier, møbel- og treindustri) langs den nyanlagte Regent's Canal. Når forstadsbanene samtidig gjorde det mulig for de mer velstående å bosette seg lenger vekk fra byen, trakk middelklassen vekk fra Hoxton, og Hoxton ble i løpet av århundret et reint arbeiderklassestrøk med boliger av enkleste standard – til dels slumprega.

Tyske bombefly teppebomba Hoxton under Blitzen i 1940-41, og mye av området lå i ruiner til lenge etter krigen. Ny offentlig boligbygging i form av blokker av dårlig kvalitet har etterlatt deler av Hoxton som en moderne slum. Samtidig førte industriutviklinga etter krigen til at mye av småindustrien i Hoxton ble nedlagt.

Fra 1980-tallet og framover er mange av de forlatte lagerbygningene og verkstedene blitt tatt i bruk av unge kunstnrere på jakt etter rimelige atelierer, og fra 1990-tallet er tidligere kontorbygninger og butikker blitt brukt til kunsthappeninger, raveparties og musikklubber. Tilstedeværelsen av interessante kunst- og musikkscener har i sin tur trukket ny virksomhet som tidsskrifter, designbyråer og IT-firmaer til Hoxton. Ved århundreskiftet hadde Hoxton skifta karakter fra et fattig arbeiderstrøk til et pulserende kunst- og underholdningsdistrikt med barer, nattklubber, restauranter og gallerier – særlig sentrert rundt Hoxton Square.

Eiendomsutviklere har sett muligheten for å gjøre profitt på Hoxtons nye og trendy image, og de bratt stigende tomte- og leieprisene har skapt bekymring hos etablerte beboere for å bli pressa ut av området. Utviklinga ventes å akselerere med forlengelsen av East London-linjen som er planlagt i 2010.