Robert Christian Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Christian Hansen
FødtRobert Christian Hansen
15. feb. 1939Rediger på Wikidata
EsthervilleRediger på Wikidata
Død21. aug. 2014[1]Rediger på Wikidata (75 år)
Alaska Regional Hospital[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Baker, seriemorder[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Robert Christian Hansen (født 15. februar 1939 i Estherville i Iowa, død 21. august 2014 på Alaska Regional Hospital i Anchorage) var en amerikansk seriemorder som frem til 1983 begikk en lang rekke voldtekter, kidnappinger og mord i Alaska. De fleste ofrene hans var unge kvinner fra Anchorage-området.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Foreldrene Christian R. Hansen (født 1908 i Danmark og utvandret som 20-årig) og Edna fra Iowa drev bakerforretning i den lille byen Pocahontas i Iowa, i et område med mange skandinaviske innvandrere.

Som ung hadde Robert problemer med stamming og med akne, han var sjenert og tilbrakte mye tid som læregutt i sin autoritære fars bakeri. Ellers holdt han seg stort sett for seg selv, og på fritiden drev han med jakt og bueskyting.

Fra 1957 til 1958 tjenestegjorde han ett år i United States Army Reserve.

Starten på den kriminelle løpebanen[rediger | rediger kilde]

I mai 1960 giftet han seg med en lokal kvinne, men hun forlangte skilsmisse da han måtte sone en fengselsstraff på tre år etter å ha blitt dømt for å ha satt fyr på skolebussgarasjeanlegget i Pocahontas i desember 1960. Han ble løslatt fra fengselet etter 20 måneder. Mens han satt fengslet ble han imidlertid undersøkt av en psykiater, som ga ham diagnosen bipolar (den gangen var «manisk-depressiv» den medisinske betegnelsen) og for øvrig mente at han led av en personlighetsforstyrrelse, som ga seg utslag i en umodenhet. Psykiateren fastslo også at Hansen var besatt av å få hevn over alle som han mente hadde gjort ham urett.[2]

Han giftet seg igjen i 1963 med Gloria Deacon, og paret fikk to barn. Etter at Hansen hadde blitt dømt flere ganger for nasking flyttet paret til Nord-Dakota, og deretter til Minnesota. I 1967 flyttet de til Alaska, både for å starte på ny frisk og fordi Alaska bød på rike muligheter til å drive jakt. De bosatte seg i Anchorage, der Robert Hansen drev bakerforretningen Hansen Bakery. Han ble godt likt av naboene, og som jeger satte han flere rekorder. Med forsikringspenger etter et påstått tyveri kjøpte han et lite privatfly, en Piper PA-18 Super Cub.

I desember 1971 ble han arrestert to ganger. Den første gangen var han mistenkt for å ha bortført og voldtatt en lokal husmor; den neste for å ha voldtatt en lokal prostituert. I saken som gjaldt husmoren erklærte han seg skyldig i å ha begått et overgrep ved å true med et dødelig våpen; voldtektsanklagen som gjaldt den prostituerte kvinnen ble henlagt til gjengjeld for at han hadde gått med på å erklære seg skyldig i den første saken (en såkalt «plea bargain»). Han fikk en dom på fem års fengsel, men etter å ha sonet seks måneder av straffen ble han overført til en åpen soningsanstalt.

I 1977 ble Robert Hansen dømt til fem års fengsel for å ha stjålet en motorsag. Dommen omfattet også tvungen psykiatrisk behandling for den bipolare lidelsen. Alaskas høyesterett reduserte imidlertid straffeutmålingen, og Hansen ble løslatt.[3]

Allerede på det tidspunktet hadde han begått atskillige drap, men ingen av dem ble oppklart før i 1984.

I årene omkring 1980 forsvant det en del kvinner fra Anchorage, som var en by med svært mange innflyttere. Restene av tre kvinners lik i Alaskas ødemark langt derfra kunne i to av tilfellene identifiseres som unge kvinner fra byens strippeklubbmiljø, deriblant Sherry Morrow, som ble funnet i 1982 delvis nedgravd i en ødemark ved Knik River, etter hun med tre skudd tilsynelatende var blitt myrdet med bind for øynene på flukt.

Mistanker, oppklaring[rediger | rediger kilde]

Den 13. juni 1983 lyktes det den 17-årige Cindy Paulson å flykte fra 44-årige Robert Hansens bil mens han var i ferd med å klargjøre sitt privatfly i Merrill Field-lufthavnen i Anchorage. Til tross for de dramatiske omstendigheter, at hun skulle ha blitt truet med en pistol, bortført til hans hjem, lenket med et kjede om halsen, torturert, voldtatt og holdt til fange mens han tok seg en lur innen han fortalte henne at han med sitt fly ville bringe henne til sin hytte, så oppgav politiet siktelsen mot ham, fordi han hevdet at hun kun ønsket å volde ham problemer, etter at han hadde nektet å gi henne penger for avtalt oralsex. Dessuten gav en god venn ham et alibi.

Støttet av Cindy Paulsons vitneutsagn og av FBIs utarbeidede profil for en eventuell seriemorder i de tre kjente mordsakene, oppnådde politiet omsider dommerkjennelse til å foreta ransakelse av Robert Hansens fly, biler og hus.

Under husransakelsen 27. oktober 1983 fant etterforskerne i soveværelset et bemerkelsesverdig flykart med 26 inntegnede kryss som de mente kunne peke på forskjellige gjerningsåsteder i Alaskas ødemark. Godt skjult i et hjørne i husets loftsrom fant man også smykker som hadde tilhørt de forsvunne kvinner og forskjellige skytevåpen.

Etter ballistiske prøver av det antatte mordvåpen erkjente Robert Hansen endelig siktelsene for mordene på fire kvinnelige lik og kidnapping og voldtekt av Cindy Paulson, mot å inngå forlik med anklagemyndigheten om at han skulle avsone i et føderalt fengsel (det fantes den gang ikke noe i Alaska) og diskresjon fra pressen, hvorimot han indvilget i at fremkomme med ytterligere opplysninger om mordene og fullt ut avkode og utpeke markeringene på flykartet. En helikopter ble rekvirert og Robert Hansen utpekte 12 ellers ukjente gravplasser med døde kvinner.

Dom og fengsling[rediger | rediger kilde]

Spring Creek Correctional Center, Seward, Alaska hvor Hansen satt fengslet fra 1988 til sin død i 2014.

Den 18. februar 1984 erklærte Robert Christian Hansen seg skyldig i fire overlagte mord, og dommerjuryen idømte ham 461 års fengsel og livstid med soning i det føderale fengsel i Lewisburg i Pennsylvania, mens alle andre anklager ble avvist.

I 1988 ble han sendt tilbake til Alaska med kortvarig opphold i fengselet i Juneau, innen han ble sendt til det helt nybygde høysikringsfengsel Spring Creek Correctional Center i Seward, der han sonet til sin død.

Konen forlangte skilsmisse og flyttet fra Alaska.

Kjente mordofre i Alaska[rediger | rediger kilde]

Robert Hansen voldtok og overfalt over 30 kvinner i Alaska. Han var ansvarlig for mordene på minst 17 i alderen 16-41 år:

 • 'Eklutna Annie' (uidentifisert lik funnet 21. juli 1980 nær Eklutna Lake, innrømmet og dømt)
 • Joanna Messina (lik funnet i juli 1980 nær Eklutna Lake, innrømmet og dømt)
 • Sherry Morrow, 23 år (lik funnet 12. september 1982 nær Knik River, innrømmet og dømt)
 • Paula Goulding (lik funnet 2. september 1983 på bredden av Knik River, erkjent senere)
 • Andrea 'Fish' Altiery (innrømmet og dømt)
 • Malai Larsen, 28 år (lik funnet 24. april 1984 nær Old Knik Bridge)
 • Sue Luna, 23 år (lik funnet 24. april 1984 nær Knik River)
 • Delynn 'Sugar' Frey (lik funnet 25. april 1984 nær Horseshoe Lake)
 • Angela Feddern, 24 år (lik funnet 26. april 1984 nær Figure Eight Lake)
 • Teresa Watson (lik funnet 26. april 1984 på Kenai-halvøya)
 • Tamara Pederson, 20 år (lik funnet 29. april 1984 nær Knik Bridge)
 • Lisa Futrell, 41 år (lik funmet 9. mai 1984 nær Knik Bridge)
 • Roxanne Easland, 24 år (erkjent, lik ikke funnet)
 • Jane Doe (ukjent)
 • Ceilia 'Beth' Van Zanten, 17 år (benrktet, men mistenkt pga. X på flykart, lik funnet)
 • Megan Emerick, 17 år (benektet, men mistenkt pga. X på flykart, lik funnet)
 • Mary Thill, 23 år (benektet, men mistenkt pga. X på flykart, lik ikke funnet)

Av disse 17 kvinner ble Robert Hansen kun formelt siktet for mordene på Sherry Morrow, Joanna Messina, Eklutna Annie og Andrea Altiery.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Thrilleren The Frozen Ground fra 2013 omhandler saken, hvor Robert Hansen spilles av John Cusack. På rollelisten er bl.a. Nicolas Cage, Vanessa Hudgens, Jodi Lyn O'Keefe og 50 Cent.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c The New York Times, «Robert Hansen, Alaska Killer Who Hunted Victims, Dies at 75», verkets språk engelsk, utgitt 22. august 2014, besøkt 8. november 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Murray Lundberg (11. februar 2000). «Robert Hansen : A Serial Killer in Alaska». ExploreNorth : explorenorth.com. Besøkt 2. juni 2021. 
 3. ^ «Slayer in Alaska was jailed in other cases, judge notes». The New York Times (engelsk). 29. februar 1984. ISSN 0362-4331. Besøkt 2. juni 2021. 
 4. ^ «"Robert Hansen" Video | Interviews». web.archive.org. OVGuide Inc. (FOTV Media Networks, Inc.). 31. desember 2016. Besøkt 30. januar 2021. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]