Robert Carlyle Byrd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Carlyle Byrd
Robert Byrd official portrait.jpg
FødtRobert Carlyle Byrd
20. november 1917[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
North WilkesboroRediger på Wikidata
Død28. juni 2010[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (92 år)
MerrifieldRediger på Wikidata
Gravlagt Columbia Gardens CemeteryRediger på Wikidata
Utdannet ved
6 oppføringer
Marshall University (–1994)[5], George Washington University, grunnskole[5], University of Charleston[5], George Washington University Law School[5], Washington College of Law (–1963)[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, jurist, historiker, felespillerRediger på Wikidata
Parti Det demokratiske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av Ku Klux KlanRediger på Wikidata
Utmerkelser Four Freedoms Award - Freedom from FearRediger på Wikidata
Signatur
Robert Carlyle Byrds signatur

Robert Carlyle Byrd (født 20. november 1917 i North Wilkesboro i Wilkes County i Nord-Carolina i USA, død 28. juni 2010 i Fairfax i Virginia) var en amerikansk politiker, og er den personen som har sittet lengst i USAs senat gjennom tidene. Da han ble senator fra Vest-Virginia for Demokratene i 1959 hadde han allerede sittet seks år i Representantenes hus, og er dermed tidenes lengstsittende kongressmedlem gjennom tidene. Med demokratenes erobring av flertallet i Senatet i valget i 2006, var Byrd fra 4. januar 2007 og til sin død President pro tempore i USAs senat, og nummer tre i suksesjonsrekken til presidentvervet (etter visepresidenten og Speakeren i Representantenes hus).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Robert C. Byrd ble født i 1917 som Cornelius Calvin Sale Jr. i North Carolina. Moren døde av spanskesyken i 1918. I pakt med hennes ønske fordelte faren deres felles barn blant forskjellige slektninger. Ettåringen Cornelius kom til tanten Vlurma Byrd og hennes ektemann Titus, som gav ham navnet Robert Byrd. Han vokste opp i en gruveregion i West Virginia.

1940-tallet var Byrd medlem av Ku Klux Klan, og selv om han i ettertid har beskrevet det som en tabbe har synet hans på raseforhold i USA vært kontroversielt.

Politiker[rediger | rediger kilde]

Byrd stemte i 1964 mot å oppheve raseskillet. Han var også motstander av kvotering basert på hudfarge, og rasekortet ble også benyttet da han gikk imot George W. Bush' utnevnelse av Condoleezza Rice som utenriksminister, selv om han selv sa at det først og fremst hadde å gjøre med krigen i Irak. Han fikk like fullt topp uttelling i undersøkelsen NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) gjorde av kongressmedlemmenes stemmegivning i perioden 200304. Byrd var også motstander av likekjønnet ekteskap og tilhenger av en streng abortlov.

De senere årene markerte Byrd seg som en av Kongressens fremste kritikere av Bush-regjeringens utenrikspolitikk og krigen mot terror. Han gikk blant annet mot opprettelsen av det nye sikkerhetsdepartementet i 2002, og han var også blant dem som stemte mot å gi presidenten rett til å inngå handelsavtaler uten Kongressens samtykke. Han la også vekt på den innkrenkingen av friheten til å stille spørsmål han mener denne politikken har ført til i USA. I 2003 var han en av få senatorer som stemte mot invasjonen av Irak, og påpekte siden ved flere anledninger hvordan den aggressive amerikanske utenrikspolitikken skaffer landet flere fiender enn venner. Han ville imidlertid ikke være med på noen timeplan for tilbaketrekking av soldatene. I 2004 ga han ut boka Losing America: Confronting a Reckless and Arrogant Presidency om Bush-regjeringen og krigen i Irak.

Byrd gav også ut flere bøker om Kongressens historie. Han var også en habil fiolinist, og ga i 1978 ut en plate: U.S. Senator Robert Byrd: Mountain Fiddler. Han overlevde sin kone, og etterlot seg to barn, seks barnebarn og seks oldebarn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Robert C. Byrd, biography/Robert-C-Byrd
  2. ^ a b GeneaStar, Robert Carlyle Byrd, robertcarlylebyrdr
  3. ^ a b Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Robert C. Byrd, 00000014968
  4. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Robert Carlyle Byrd, 54200704
  5. ^ a b c d e http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=B001210

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 E. H. Hedrick 
Kongressrepresentant for Vest-Virginias 6. distrikt
Etterfølger:
 John Slack, Jr. 
Forgjenger:
 W. Chapman Revercomb 
Klasse 1-senator fra Vest-Virginia
Etterfølger:
 Carte Goodwin