Risto Jarva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Risto Jarva
Risto Jarva 1950-luku.JPG
FødtRisto Antero Jarva
15. juli 1934
Helsingfors
Død16. desember 1977 (43 år)
Helsingfors
Beskjeftigelse Filmregissør
NasjonalitetFinland

Risto Antero Jarva (født 15. juli 1934 i Helsingfors, død 16. desember 1977 i Helsingfors) var en finsk filmregissør. Han var en av hovedaktørene i den såkalte finske nye bølgen sent på 60-tallet/tidlig 70-tallet, sammen med Mikko Niskanen, Jaakko Pakkasvirta og Erkko Kivikoski

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han studerte kjemi ved Tekniska högskolan i Helsingfors, og viste fort interesse for filmmediet. Han dannet Montage, ett film-miljø bestående av studenter ved Tekniska högskolan.

Noe senere dannet han Filminor med Jaakko Pakkasvirta. Det var med Pakkasvirta han co-regisserte sin første film, nemlig Yö vai päivä i 1962.

Man ser tydelig internasjonale inspirasjonsskilder i filmene til Jarva, som for eksempel Lykkespillet (orig : Onnenpeli) som står i stor gjeld til den franske nye bølgen.

Der hvor Yö vai päivä virker søkende og usikker i sitt filmspråk, er Onnenpeli leken og selvsikker. Den kan minne om Truffauts Jules & Jim i karakterenes vilje til å ta livet på strak arm og møte dagen løpende.

Han var en sosialt engasjert person, noe som reflekteres i filmene han regisserte. I løpet av sin karriere klarte aldri Jarva å skape seg et navn utenfor skandinavias grenser, han holdt seg bevisst unna filmfestivaler og internasjonale co-produksjoner. Det han fokuserte på, var å etablere seg som en sentral person i Finlands filmkultur.

Hans siste film I harens år (orig : Jäniksen vuosi), kom som ett friskt pust i Jarvas filmografi. Etter ett par svake og uinspirerende komedier så virket det nå som han hadde kommet tilbake til sitt tidligere friske og utfordrende filmspråk. Han døde dog i en bilulykke på veien fra premierevisningen, og gikk inn i rekken av store finske regissører som led en tidlig død.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]